25. obletnica podpisa sporazuma med Slovenijo in Madžarsko o zaščiti narodnih skupnosti in druge zgodbe Slovencev v sosednjih državah

Pred petindvajsetimi leti sta Slovenija in Madžarska podpisali sporazum o zagotavljanju posebnih pravic slovenske narodne manjšine na Madžarskem in madžarske narodne skupnosti v Sloveniji. So se velika pričakovanja ob podpisu uresničila? Odgovor iščemo v tokratni oddaji z raziskovalci z Inštituta za narodnostna vprašanja.

Spregovorili bomo o težavah, ki jih slovenskim kmetovalcem na Tržaškem povzroča birokracija in gostili Sarah in Tanjo Rogaunig, avtorici dokumentarnega filma z naslovom Babi, povej. V njem mladi koroški Slovenki raziskujeta, kako so se rojaki na avstrijskem Koroškem v začetku 20. stoletja spopadali s tem, da je slovenščina postala politična tema.

Posvetili pa se bomo tudi pestremu kulturnemu dogajanju med rojaki v Istri. Po uspešnih desetih dnevih slovenske kulture načrtujejo, da bi jih prihodnje leto podaljšali na en mesec. Kaj vse so predstavili letos, pa podrobneje v tokratnih Sotočjih.

Prisluhnite!

 

Mateja Železnikar