Najbolj izpostavljeni so dojenčki in majhni otroci ter starejši.

Pred nami so hladni meseci, ki na preizkušnjo postavijo naš imunski sistem. Ta se mora upreti virusom prehlada in gripe ter povzročiteljem pljučnic, ki so v tem obdobju pogostejše. Še posebej zahrbtne so tako imenovane atipične pljučnice. Ker so njihovi znaki in simptomi velikokrat neznačilni in prikriti, obstaja nevarnost, da odlašamo z obiskom pri zdravniku.

Težko dihanje, piski in poki so značilni za običajno, tipično pljučnico. Atipične pljučnice pa potekajo bolj zahrbtno. Infektologinja in pediatrinja mag. Janja Blatnik iz Splošne bolnišnice Celje pojasnjuje, da je pot do diagnoze atipična pljučnica zato bolj zapletena. Včasih lahko nanjo opozori le dolgotrajen suh kašelj.

Pljučnica je vnetje pljuč. Največkrat jo povzročijo bakterije, lahko pa tudi virusi in glive. Ob bakterijah so pogosti povzročitelji atipičnih pljučnic tudi virusi. Med njimi je pogost respiratorni sincicijski virus, ki povzroča akutne okužbe dihal v vseh starostnih skupinah. Posebno opozorilo pa velja kroničnim bolnikom. Pri njih je velikokrat potrebno zdravljenje v bolnišnici.

Iztok Konc