Tokratna prigoda odpira eno od temeljnih vprašanj, ko se v adolescenci človekovo telo začne spreminjati – namreč, vprašanje poraščenosti. Nemalokrat prav poraščenost zbudi veliko nelagodja in sramu. Še zlasti pri dekletih, ki včasih kar hitijo v odraslo dobo.

Avtorica: Mateja Perpar
Režiser: Klemen Markovčič
Tonski mojster: Nejc Zupančič
Avtor izvirne glasbe: Gregor Strniša
Lektor: Martin Vrtačnik

Hči: Sara Gorše
Mama: Sabina Kogovšek
Punca: Klara Kastelec
Psihiater: Alojz Svete

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih radia Slovenija junija, septembra in oktobra 2016

Premiera igrane nanizanke

Do konca decembra se v torkovem terminu radijske igre na Prvem družimo s primeri našega radijskega Psihiatra. Po dveh uspešnih serijah igrano-kontaktne nanizanke Pri psihiatru, nastali po predlogah Mateje Perpar in v režiji Klemna Markovčiča, se v tretji ediciji spopadamo z najstniškimi izzivi odraščanja in vzpostavljamo svojevrstni generacijski most med različnim poslušalstvom Radia Slovenija.

Ponujamo namreč v razmislek temeljne zagate in izzive odraščanja, s katerimi smo se vsi srečali, a nam je bilo takrat, ko so se nam dogajali, težko govoriti o njih. Zdi pa se, da je prav radio dovolj intimen medij, da nam lahko zašepeta tudi kakšen odgovor, še preden bi zanj zastavili vprašanje.

Preko Facebook strani Radijska igra pa odpiramo polje za komentarje poslušalcev med eno in drugo epizodo. Veseli bomo, če boste delili z nami svoje izkušnje odraščanja ali pa izkušnjo z odraščanjem vaših otrok.

Tokrat nadaljujemo s četrto epizodo serije, ki nam z osrednjo junakinjo zastavlja eno od ključnih vprašanj odraščanja – Kolk se moram depilirat?. Tokratna prigoda odpira eno od temeljnih vprašanj, ko se v adolescenci človekovo telo začne spreminjati – namreč, vprašanje poraščenosti. Nemalokrat prav poraščenost zbudi veliko nelagodja in sramu. Še zlasti pri dekletih, ki včasih kar hitijo v odraslo dobo.

Tonski mojster Nejc Zupančič
Avtor izvirne glasbe Gregor Strniša
Lektor Martin Vrtačnik

Hči Sara Gorše
Mama Sabina Kogovšek
Punca Klara Kastelec
Psihiater Alojz Svete

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih radia Slovenija junija, septembra in oktobra 2016

Rubrika ZUNANJE UHO

Recenzija 4. epizode v 3. sezoni igrane radijske nanizanke Pri psihiatru 3.4: Kolk se moram depilirat?

UROŠ SMASEK

Tako različnega občutenja, kot ga omogoča 4. kratka epizoda (od 12 v aktualni 3. sezoni) igrane radijske nanizanke Pri psihiatru, nam ni, vsaj kot ga občutimo, omogočila še nobena od predhodnih treh epizod in učinkuje, kot da bi šlo za popolnoma novi resnični psihiatrični primer, s katerim ni povezan nihče iz predhodnih treh (razen seveda psihiatra), torej kot da v njegovem ozadju ne bi bilo nikogar od siceršnjih snovalcev celotne nanizanke.
Da ne bo napačno razumljeno, to ni očitek nanizanki, temveč pohvala. Sicer je to tudi namen in cilj vsake od njenih epizod, da učinkuje kot (samo)svoj primer, vendar je dejstvo, da je takšno različnost že nasploh težko vsakič dosegati. In je samo dodaten dokaz, da snovalci nanizanke (na čelu z avtorico besedil Matejo Perpar in režiserjem Klemnom Markovčičem) imajo tudi v 3. sezoni veliko domišljije.
Naslov epizode “Kolk se moram depilirat?” daje slutiti, da novi izmed “najstniških izzivov odraščanja pod radijskim drobnogledom”, na katere se osredotoča serija, ne bo predstavljal ravno življenjsko ogrožajoče najstniško-družinske travme. Čeprav je to problematika, ki greni življenje zagotovo mnogim, konec koncev tudi starejšim. In je po psihiatrovih besedah aktualna še zlasti pri dekletih, ki zelo hitijo v odraslost, npr. že pri 11-12 letih!
Občutenje epizode je duhovito in obenem dobrodušno, z občutkom za mlade s takim problemom. Kar zadeva strukturo epizode, ta sledi glavnim, že v prvi epizodi vzpostavljenim konstantam nanizanke, s tem da jih, kot tudi že v naslednjih dveh predhodnih, “sfrizira” po svoje. Zvočno podajano dogajanje, tokrat med hčerko in mamo, sicer vpleteno v spet kot v (elektronski) pošti ozvočeno izpoved hčerke, deluje bolj strnjeno, a tem bolj efektno.
Odgovor psihiatra (preizkušeni Alojz Svete) je dobrohotno temeljit, toda tudi kritičen do diktirajoče mode in medijev ter raznih najstniških “modelov”, prežečih na najstnice. V kot vedno dveh možnih rešitvah problema, prvi manj optimistični (pogovor z mamo) in drugi bolj (pogovor z najstniško prijateljico) je tokrat še dodatno izrazito bogastvo najstniške dikcije (najbrž tudi zasluga lektorja Martina Vrtačnika). V briljantni igralski zasedbi pa je poleg Sabine Kogovšek kot razumevajoče mame in Klare Kastelec kot radožive hčerkine prijateljice enkratna Sara Gorše, ki kot hčerka oživi morda najbolj živo najstniško osebo v nanizanki doslej.

Klemen Markovčič