V osišče tokratne epizode je postavljena statusna pozicija sodobne družine in sram pred dejstvom, da zardi ekonomske krize ni vse tako idealno, kot je morda nekoč bilo. Pregovorno slovensko vprašanje »kaj bodo rekli sosedi« pa seveda ni v pomoč. Nakazujejo se tudi generacijske razlike, ko mladi niso več tako obremenjeni z ekonomskim statusom, kot denimo njihovi starši in so pri tem tudi bolj pragmatični.

Avtorica: Mateja Perpar
Režiser: Klemen Markovčič
Tonski mojster: Nejc Zupančič
Avtor izvirne glasbe: Gregor Strniša
Lektor: Martin Vrtačnik

Sin: Matic Lukšič
Mama: Nina Valič
Oče: Primož Pirnat
Hči: Anja Novak

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih radia Slovenija junija, septembra in oktobra 2016

Premiera igrane nanizanke

Do konca decembra se v torkovem terminu radijske igre na Prvem družimo s primeri našega radijskega Psihiatra. Po dveh uspešnih serijah igrano-kontaktne nanizanke Pri psihiatru, nastali po predlogah Mateje Perpar in v režiji Klemna Markovčiča, se v tretji ediciji spopadamo z najstniškimi izzivi odraščanja in vzpostavljamo svojevrstni generacijski most med različnim poslušalstvom Radia Slovenija.

Ponujamo namreč v razmislek temeljne zagate in izzive odraščanja, s katerimi smo se vsi srečali, a nam je bilo takrat, ko so se nam dogajali, težko govoriti o njih. Zdi pa se, da je prav radio dovolj intimen medij, da nam lahko zašepeta tudi kakšen odgovor, še preden bi zanj zastavili vprašanje.

Preko Facebook strani Radijska igra pa odpiramo polje za komentarje poslušalcev med eno in drugo epizodo. Veseli bomo, če boste delili z nami svoje izkušnje odraščanja ali pa izkušnjo z odraščanjem vaših otrok.

Tokrat nadaljujemo serijo s tretjo epizodo s pomenljivim naslovom – Nobenmu ne smem povedat, da nimamo drnarja. V osišče tokratne epizode je postavljena statusna pozicija sodobne družine in sram pred dejstvom, da zardi ekonomske krize ni vse tako idealno, kot je morda nekoč bilo. Pregovorno slovensko vprašanje »kaj bodo rekli sosedi« pa seveda ni v pomoč. Nakazujejo se tudi generacijske razlike, ko mladi niso več tako obremenjeni z ekonomskim statusom, kot denimo njihovi starši in so pri tem tudi bolj pragmatični.

Tonski mojster Nejc Zupančič
Avtor izvirne glasbe Gregor Strniša
Lektor Martin Vrtačnik

Sin Matic Lukšič
Mama Nina Valič
Oče Primož Pirnat
Hči Anja Novak

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih radia Slovenija junija, septembra in oktobra 2016

Rubrika ZUNANJE UHO

Recenzija 3. epizode v 3. sezoni igrane radijske nanizanke Pri psihiatru 3.3: Nobenmu ne smem povedat, da nimamo dnarja

UROŠ SMASEK

Med novosti 3. epizode (od 12-ih v aktualni 3. sezoni) igrane radijske nanizanke Pri psihiatru spada opozorilo, resda neizrečeno, a jasno iz vsebine, da dogajanje ne bo zmeraj v duhu napovedanih najstniških izzivov odraščanja in da bo (lahko) izostalo tudi dosedanje občutje vendarle določene humornosti.
Sodeč po naslovu “Nobenmu ne smem povedat, da nimamo dnarja” je pričakovati marsikaj morda ne ravno usodnega, lahko tudi predvsem najstniškega in še bolj tipično slovenskega. K takšnemu pričakovanju napeljuje tudi uvodna misel nanizanke o vzpostavljanju generacijskega mostu med poslušalci in tokrat konkretno o generacijskih razlikah, ko mladi menda niso več tako obremenjeni, različno od staršev, odraslih, s konkretnim problemom. V nasprotju s pričakovanji pa v 3. epizodi oživi zgodba družine kot žrtve ekonomske krize v vsej družinski – morda še dodatno očetovi – tragiki (še ena novost: po hčerinsko-materinskem in sinovsko-očetovskem odnosu iz prvih dveh epizod).

Dogaja se, kar se ne bi smelo, da je štiričlanska družina s hčerko in sinom in družinskim podjetjem, obremenjenim s kreditom, vse bolj na psu, a da po očetovem prepričanju morajo v javnosti kazati, da jim gre odlično, da ne bi padli še nižje. Med novosti pa – poleg seveda tematike – spada tudi to, da se sicer spet uvodna, kot v (elektronskem) pismu ozvočena izpoved sina o družini psihiatru skoraj neopazno, organsko (ob preizkušeni, radijsko učinkoviti glasbi Gregorja Strniše) pretaplja v zvočno podajano prepirljivo družinsko dogajanje in spet nazaj v pismo. Do nepogrešljivega odgovora psihiatra in spet dveh možnih rešitev situacije, ene manj in druge bolj optimistične, slednje po besedah povezovalca /Matej Rus/ celo presenetljive in neobičajne.
Morda je kanček humornosti v pretehtano-suverenem odgovoru psihiatra, da ima sam k sreči izpolnjujoč in donosen poklic, a nadalje, kot je občutiti, resno zbode, kar je tudi novost v 3. sezoni, (ne)sočutje do sočloveka pa tudi izražanje mladih ter naposled pozove najstnika k dejavni pomoči družini pri reševanju situacije. Sveža pa je še sklepna prvoosebna predstavitev vsestransko pristne igralske zasedbe: Matic Lukšič (sin), Anja Novak (hči), Nina Valič (mama) in Primož Pirnat (oče) ter preizkušeni, a spet presenetljivi Alojz Svete (psihiater).

Klemen Markovčič