Aktualno

Predsednika države bomo dobili v drugem krogu

Analize in komentarji prvega kroga predsedniških volitev 2017

Vladna palaca, Presernova 8,castna straza, gardisti,
foto: up-rs.si

Majhna udeležba; ankete, ki so tudi tokrat kazale drugače od končnega izida; polom parlamentarnih strank in neprepričljiva desnica – to je nekaj od sklepov, ki jih je mogoče opaziti v delnih izidih prvega kroga predsedniških volitev.

Konkretneje: Borut Pahor – v nasprotju s številnimi napovedmi – ni zmagal v prvem krogu, Nova Slovenija je v spopadu z SDS potegnila kratko, vse kandidatke desno od sredine pa so skupno dobile manj kot desnosredinski kandidat na zadnjih volitvah. S krepko in resno analizo pokazanega se bo morala spoprijeti tudi največja vladna stranka. Kako pa lahko predsedniške volitve vidimo kot predigro državnozborskih?

V drugem krogu se bosta pomerila Borut Pahor in Marjan Šarec

Borutu Pahorju so sicer skoraj vse ankete zadnje dni napovedovale zmago v prvem krogu, kljub temu pa je dobljenih nekaj več kot 47 odstotkov glasov podpore opisal kot izjemen dosežek. Z doseženimi skoraj 25-imi odstotki podpore je zadovoljen tudi Marjan Šarec, oba pa se že ozirata v drugi krog in na teme, ki se bodo odpirale v prihodnjih treh tednih.

O izidih predsedniških volitev poročajo tudi tuji mediji. Večina izraža presenečenje, da Borut Pahor ni zmagal v prvem krogu. Hrvaški Jutranji list ocenjuje, da je Pahorju odvzela glasove Romana Tomc iz SDS, ki je dobila dvakrat večjo podporo, kot so ji kazale predvolilne napovedi. Avstrijski mediji navajajo, da je Pahorju škodovala pičla volilna udeležba, ki da je tudi posledica jasno napovedane njegove zmage. Navajajo tudi uspeh skrajno desnega kandidata Andreja Šiška, ki je pustil za seboj tudi kandidatko vladajoče stranke SMC Majo Makovec Brenčič. Nizek odstotek podpore tej kandidatki omenjata tudi nemški Die Zeit ter britanski Reuters, ki dodajata, da gre za svarilo predsedniku vlade Miru Cerarju in njegovi stranki pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto.

Posebna oddaja po volitvah

V nedeljo zvečer ste lahko na Prvem spremljali povolilno oddajo v kateri smo vas sproti obveščali o volilnem izidu.

Naši novinarji so se oglašali iz vseh volilnih štabov. Poročali so o veselju in razočaranju kandidatov, njihovih podpornikov in spremljevalcev, načrtih za prihodnost – predvsem politično.

V studiu sta analitika dr. Samo Uhan in dr. Matevž Tomšič komentirala tako volilno kampanjo kot volilni izid. Ugotavljali smo, kdo je bil v predsedniški tekmi zraven samo zato, ker je moral biti zaradi stranke, kdo je bil resen protikandidat aktualnemu predsedniku, kdo se je v predsedniško tekmo podal zaradi lastne promocije.

Ozrli smo seo tudi naprej – pozno spomladi nas čakajo še parlamentarne volitve. In za nekatere politične stranke je bila predsedniška tekma idealen oder prav za pripravo nanje. Oddajo je vodila Jolanda Lebar.

Prvi odzivi kandidatov:

Z Borisom Popovičem se je pogovarjala Nika Benedik:

Z Angelco Likovič se je pogovarjala Nataša Lang:

Z dr. Majo Makovec Brenčič se je pogovarjala Urška Valjavec:

S Suzano Laro Krause se je pogovarjala Urška Jereb Brankovič:

Z Borutom Pahorjem se je pogovarjala Nataša Mulec:

Z Marjanom Šarcem se je pogovarjala Maja Derčar:

Z Romano Tomc se je pogovarjal Robert Škrjanc:

Z Ljudmilo Novak se je pogovarjala Tina Lamovšek:

Z Andrejem Šiškom se je pogovarjala Irena Kodrič Cizerl:

Utrip iz štabov predsedniških kandidatov: