Na Prvem smo pozornost namenili tudi zadnjemu pomembnemu dosežku Kemijskega inštituta. Raziskovalci so oblikovali tako imenovane nano kletke iz proteinov, s katerimi bomo v prihodnosti v telesu lahko dostavljali zdravila za različne bolezni. Izsledke njihovega dela so včeraj objavili v eni od prestižnih znanstvenih revij. Na predstavitvi tega velikega dosežka je bila Barbara Belehar Drnovšek.

Izsledke njihovega dela so včeraj objavili v eni od prestižnih znanstvenih revij

Raziskovalci Kemijskega inštituta za ustvarili tako imenovane nanokletke iz proteinov,  s katerimi bomo v prihodnosti v telesu – neposredno do celic lahko dostavljali zdravila za različne bolezni. Navdih so dobili v japonski umetnosti zgibanja papirja.

Izsledke njihovega dela so objavili v prestižni znanstveni reviji Nature Biotechnology  http://www.nature.com/nbt/journal/vaop/ncurrent/full/nbt.3994.html?foxtrotcallback=true

 Gre za nov premik v polju sintezne biologije, ki uporablja inženirske pristope pri spreminjanje in ustvarjanje bioloških sistemov na nanometrski skali. Ima izjemen potencial za razvoj tehnologije na številnih področjih človekove dejavnosti, od zdravja, proizvodnje materialov, biosenzorjev in varstva okolja.

Barbara Belehar Drnovšek