V Kulturomatu bomo predstavili mlado slovensko pesnico Katarino Gomboc. Študentka magistrskega študija slovenskega in ruskega jezika je med 116 literati, mlajšimi od 30 let, ki so se prijavili na natečaj revije Mentor za mlade literarne talente, zmagala s svojimi pesmimi in bila na festivalu mlade literature Urška razglašena za »uršljanko« 2017.

Predstavljamo vam zmagovalko festivala Urška 2017: pesnico Katarino Gomboc, ki je med 116 prijavljenimi mladimi litarati prepričala selektorje na JSKD in pri reviji Mentor. Selektorica Ana Porenta je v utemeljitvi zmagovalke med drugim zapisala: »Priča smo bivanjski, razmišljujoči, globoko iskreni in tudi družbeno kritični poeziji, s katero tvorka (ne brez dvomov in strahu) išče lastno identiteto in najde svoj izraz ter na svoj (navdihujoč) način obračunava z vrojenim in privzgojenim. V pesmih je pogosto čutiti odpor do marginalizacije drugačnosti in do težnje po izničenju celih nacij, ki se dogajajo v današnjem času na evropskem prostoru, zato raziskuje – otožne vzhodne dežele, … ki jih na mentalnem zemljevidu Evrope … ni mogoče najti, čeprav resničnega zasedajo skoraj polovico … Skrb za usodo družbe sicer ni v prvem planu, določa pa perspektivo izrekanja.«
Mi pa bodo Katarino spoznali drugače: kot študentko, kot pesnico, kot žensko, kot državljanko planeta … In kot uršljanko 2017.

Špela Šebenik