Pesem v žepu

Andrej Černelč: z Vzorci iz zavetja štirih sten naravnost na oder

andrej-cernelc
Andrej Černelč
foto: Boris Klavžar

S kratko ploščo Vzorci se s šestimi pesmimi predstavlja Andrej Černelč. Roker iz Bistrice ob Sotli je bil vedno tudi kantavtor, le da svojih pesmi do zdaj še ni dal na plano. Kaj ga je premamilo, da se je iz zavetja štirih sten samostojno podal na oder, ter kakšne so prednosti in slabosti kantavtorske glasbene poti, nam je zaupal v tokratni Pesmi v žepu.

Medtem ko je vse od srednje šole ustvarjal v različnih bendih, so njegove kantavtorske pesmi ostajale za zidovi njegove sobe. Nato pa se je leta 2014 po spletu srečnih okoliščin znašel na odru in se po ognjenem krstu odločil, da kantavtorstvu nakloni več pozornosti. Pri snemanju plošče si je dovolil precej ustvarjalne svobode.

Tudi način, kako sem se lotil, je bil precej zahteven, ker sem v bistvu štartal s kitaro in vokalom in na to nasnemaval druge inštrumente, kar je nasprotno od neke klasične logike, kjer se začne z bobnom ali pa z metronomom …

Pesem v žepu, utrinek iz pogovora z Andrejem Černelčem: o snemanju Vzorcev

 

 

Šesterica pesmi na albumu Vzorci podaja njegov kritični pogled na svet, ki pride še bolj do izraza pri nastopanju v živo. Čeprav je Andrej vajen odra, pa prestop iz zavetja benda v kantavtorske čevlje vseeno ni bil povsem enostaven.

Ko greš na oder, sam samcat, si nag … Nobenih skrivalnic ne moreš igrat. V bendu je čisto drugače.

Pesem v žepu, utrinek iz pogovora z Andrejem Černelčem: o kantavtorstvu

 

Andrej Černelč želi svoje Vzorce v kratkem izdati tudi v fizični obliki, obenem pa ves čas ustvarja in piše nove pesmi. Očitno mu vloga kantavtorja ustreza; v eni od pesmi s plošče Vzorci tako prav ta lik kantavtorja izpostavi kot metaforo za človeka.

Za mene je v bistvu ta solist v komadu rad sam. V bistvu ne pušča sploh odprtih vrat – on rad trpi v vlogi osamljenega solista, kot pa da bi v resnici si drznil iti v odnos.

Pesem v žepu, utrinek iz pogovora z Andrejem Černelčem: Solist

 

 


V drugi sezoni oddaje Pesem v žepu ostajamo v zavetju domačih, predvsem kantavtorskih glasbenih novosti. Sem ter tja se oziramo po doslej prehojeni poti naših kantavtoric in kantavtorjev, oglasimo se s kakšnega od koncertov in festivalov, ob tem pa venomer iščemo neposreden stik z ustvarjalci samimi in odkrivamo, kako, kje, kdaj in zakaj nastajajo in se izvajajo njihove pesmi.

Oddajo Pesem v žepu lahko ujamete vsak četrtek ob 22.40, zamudnikom in nočnim pticam pa vsako sredo malo po 2. uri zjutraj namenjamo še ponovitve.