Zbogom orožje, pozdravljena pesem - geslo letošnjega festivala TENSO, ki je minuli konec tedna odmeval na Primorskem. TENSO je Mednarodno združenje profesionalnih pevskih zborov in letošnji festival je posvetil spominu na stoto obletnico 1. svetovne vojne. Soška fronta se je v zgodovino vpisala po krvavih bitkah, ob tem pa zgodovina beleži še dragoceno edinstvenost. Na nobeni drugi vojaški fronti v Evropi vojaki niso znali tako ubrano zapeti kot prav na krvavih poljanah Soške doline. Festival se je tako s pesmijo vrhunskih zborov, z razstavljenimi dokumenti, ki pričajo o pomenu pesmi na bojni črti, z znanstvenim premislekom o učinkih in zlorabah glasbe v tej vojni ter z zborovsko transverzalo srčnih primorskih pevcev, ki je potekala Na poti miru - od Loga pod Mangartom pa vse do Doberdoba - poklonil spominu in upanju v prihodnost brez vojn in s pesmijo na ustih. Utrip dogajanja bo odzvanjal v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Pripravlja Simona Moličnik.

Zbogom orožje, pozdravljena pesem! Geslo festivala TENSO 2017 je minuli konec tedna zaobjelo Primorsko, v zborovski pesmi pa ves svet. TENSO je Mednarodno združenje profesionalnih pevskih zborov. Stremi k razširjanju znanja na področju profesionalnega zborovstva, spodbujanju nastanka novih zborovskih del in spoznavanju evropske kulturne dediščine. Letošnji festival se je s pesmijo poklonil spominu na stoto obletnico soške fronte kot upanje prihodnosti brez vojn in s pesmijo na ustih.

Bila je jesen …, kod zdaj. »Ob božiču bomo že doma …,« so pravili odhajajoč…

Upanje je prešlo v sanje in te so se pogreznile v strelski jarek.

Na soški fronti so sodelovali pripadniki več kot dvajsetih nacionalnosti. V dolini smaragdne reke je tekla kri v apnenčastih kotanjah in pod obronkih senožeti je bilo človeštvo razčlovečeno. A krvava polja Soške doline je objemalo ubrano petje.

Soča tudi danes utripa v Gregorčičevem ritmu »Krasna si bistra hči planin …«. Z njo pojejo pevci. Primorska jih premore zelo veliko. Kar 25 zborov se je zvrstilo ob Poti miru na zborovski transverzali in pelo ob bojni črti na obeh straneh meje: v Logu pod Mangartom, v Kobaridu, Tolminu, na Prevalu nad Novo Gorico, na Sabotinu, v Doberdobu, na Svetem pri Komnu in v Gorici. Pesem je donela po prostoru: v spomin, opomin in tudi v zavedanje, da zdajšnja družba živi v miru in sožitju mnogih narodov Evrope, česar prejšnja stoletja niso poznala. Utrip dogajanja ob festivalu TENSO bo moč zaznati v večerni oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Ustavili se bomo ob razstavi Vihar sovražen svet pretresa dr. Alenke Bagarič. Z umetniško vodjo projekta Veroniko Brvar bomo strnili kritične refleksije o pomenu glasbe in kulture v 1. svetovni vojni, kot so bile podane na Mednarodnem muzikološkem simpoziju. Prisluhnili bomo poslanici ambasadorke zborovske transverzale mezzosopranistki Bernardi Fink ter doživeli pretresljivo vzdušje petja primorskih amaterskih zborov ob nekdanji bojni črti, na današnji Poti miru.

Simona Moličnik