Varnost v kripto svetu

Izgubljenega gesla nam ne more nihče povrniti

foto: Varni na internetu

Kriptovalute zaradi zaradi zanimive tehnologije in dobrih donosov, ki jih beležijo nekatere izmed njih, zbujajo veliko pozornosti. Poznamo že več kot 2 tisoč kriptovalut, dobrih 700 pa jih je uvrščenih na tržnico kripto valut, kjer lahko spremljamo njihove tečaje. V svet kripto valut na podlagi dobrih izkušenj prijateljev in znancev prihajajo tudi uporabniki, ki so pomanjkljivo tehnološko pismeni. Vstop v kripto svet je tudi za nevešče uporabnike preprost, vendar varnostno zahteven, česar pa se mnogi sploh ne zavedajo. O varnosti pri poslovanju s kripto valutami smo se pogovarjali z Juretom Pircem, predsednikom Slovenskega društva Bitcoin in strokovnjakom za spletno varnost.

Medtem ko je kripto denarnica primerna za varčevanje v kripto valutah, z njo pa lahko tudi plačujete dobrine, račune in s kartico dvigujete denar na več in več bankomatih, je kripto borza mesto trgovanja z valutami in tudi špekuliranja, zato je varnostno še nekoliko bolj zapletena.Zanimanje za kripto valute raste, med imetniki kripto denarnic pa je vse več manj veščih uporabnikov.

Zdaj nam je že jasno, da moramo za varnost svoje denarnice oz. profila v kripto svetu poskrbeti sami. Kaj pa varnost kripto omrežja?

Za varnost svojega premoženja napredni uporabniki kripto valut poskrbijo s tako imenovano strojno denarnico.

V kripto svetu boste naleteli tudi na pojem hladna denarnica.