Pesem v žepu

Sandra Erpe: iskrena izpoved mladosti s ščepcem iluzije

dsc_2891
Sandra Erpe
foto: Bojan Stepančič

Sinonim za mojo mladost je prva plošča dolenjske kantavtorice Sandre Erpe. Študentka primerjalne književnosti in literarne teorije, nekdanja tekmovalka šova Slovenija ima talent, se skozi pesmi podaja v razkrivanje lastnih, skritih zgodb, pri čemer je ne ustavi nobena, še tako grenka izkušnja.

Veliko pozornosti posveča besedilom, saj ji ni vseeno, kaj pride iz njenih ust:

Jaz mislim, da če ne bereš, potem si samo klišejski. Mislim, da mora biti tekst tudi strukturno nekaj posebnega … Ker občutja so ista, jaz mislim, da se ne bodo spreminjala še čez tisočletja, ker tudi do zdaj se niso. Spreminja se samo način izražanja …

Pesem v žepu, utrinek iz pogovora s Sandro Erpe: o besedilih pesmi

 

 

Devet pesmi s svojega prvenca je Sandra napisala sama, pri aranžmajih pa sta ji pomagala Peter Dekleva in Zed Smon, ki je poskrbel še za produkcijo plošče. Kantavtorski pristop pa Sandri omogoča neposrednost in iskrenost.

Mislim pa, da je v glasbi nasploh tako – ali pa, ne vem, mogoče tudi v kantavtorstvu, da se na to pot podajajo tisti, ki se jim je zgodilo kdaj ali kaj tragičnega ali pač nek dogodek – nekaj, kar je povzročilo to, da so se obrnili sami vase in začeli spraševati vprašanja, ki se jih mogoče masa ne.

Pesem v žepu, utrinek iz pogovora s Sandro Erpe: o kantavtorstvu

Nastop v tekmovalnem šovu je Sandri pomagal pri preboju na domačo glasbeno sceno, a jo hkrati močno izpostavil, kar je bila za mlado ustvarjalko vsekakor zahtevna preizkušnja.

Se mi zdi, da taki šovi so sicer kul priložnost, ampak so vse, kar jaz nisem …

Pesem v žepu, utrinek iz pogovora s Sandro Erpe: o nastopih

 

 


V drugi sezoni oddaje Pesem v žepu ostajamo v zavetju domačih, predvsem kantavtorskih glasbenih novosti. Sem ter tja se oziramo po doslej prehojeni poti naših kantavtoric in kantavtorjev, oglasimo se s kakšnega od koncertov in festivalov, ob tem pa venomer iščemo neposreden stik z ustvarjalci samimi in odkrivamo, kako, kje, kdaj in zakaj nastajajo in se izvajajo njihove pesmi.

Oddajo Pesem v žepu lahko ujamete vsak četrtek ob 22.40, zamudnikom in nočnim pticam pa vsako sredo malo po 2. uri zjutraj namenjamo še ponovitve.