Aktualno

Na Ptuju proti poseku dreves na tržnici

Prenova ptujske tržnice se niti začela še ni pa že razburja. Projekt prenove namreč predvideva tudi odstranitev dela drevoreda,  ki je zdaj del tržnice.

Projektantska zamisel

foto: MO Ptuj

Tako si je nov prostor zamislil projektant (Arhitektura Krušec), a izbrane rešitve so naletele na silovit odpor tako prebivalcev kot obiskovalcev mestnega jedra. Sedem velikih, predvsem pa zdravih dreves že namreč približno 60 let, kolikor naj bi bila stara, krasi obrobje ptujske mestne tržnice. Zdaj pa bodo napoti celovitemu prostoru, kot si ga je zamislil projektant in ki je sprva načrtoval odstranitev vseh dreves.

Do zdaj se je projektna rešitev nekoliko spremenila, zato naj bi od sedmih ostali dve drevesi, kar pa številnih Ptujčanov in Ptujčank ni pomirilo. Liljana Klemenčič je ena izmed tistih, ki so sinoči vodstvo ptujske mestne občine najbolj glasno opozorili, da so predvidene rešitve zanje nesprejemljive.

 

Protestni napisi na drevesih

foto: Danijel Poslek

Da so proti sečnji se je izreklo tudi 1200 podpisnikov elektronske peticije, nekaj deset pa jih je sinoči miren protest izrazilo z obešanjem srčkov na drevesa. Režiser Samo. M Strelec.

 

Protestna akcija

foto: Danijel Poslek

A na občini se ne dajo – da bi sprememba projekta, ki bi ohranila ta drevesa preprosto stala preveč, je jasen župan Miran Senčar, ki obljublja nova drevesa.

 

Mestni svet bo o projektu vnovič odločal konec tega meseca, da razprava o prihodnji podobi ptujske tržnice še zdaleč niso končana pa nas prepričujejo tudi sinočnji namigi, ko so nekateri mestni oblasti tudi žugali z lokalnim referendumom o prihodnosti dreves na mestni tržnici.