"Sanjal sem o tem, da bi enkrat živel v Provansi. Zdaj pa sem ugotovil, da imate v Sloveniji Kras, ki je tej francoski pokrajini zelo podoben."

Japonski kuharski mojster Shin Sato, ki ima v prestolnici svojo restavracijo, prihaja iz kraja wasabija in zelenega čaja Shizuoka na otoku Honšu. Od Tokia je oddaljen uro vožnje z vlakom in tri ure z avtom. V Sloveniji bi to verjetno bilo ravno nasprotno. Z avtom hitreje kot z vlakom. To je le ena od očitnih razlik Slovenije z njegovo rodno državo.

“Če živiš v Tokiu, ima tehnologija nate velik vpliv. Hočeš biti na tekočem, vse poteka hitro. Kupuješ vedno nove stvari, nove računalniške igre, nov pralni stroj in tako naprej. V Sloveniji se na neki način izogibam visoki tehnologiji. To je zame zelo dobro. Za svojo restavracijo sem recimo sam naredil nekaj miz in dekoracij. S svojimi rokami. To je način uživanja v življenju, ki mi je bližje. S tem čutiš toplino posameznih materialov.”

V Evropo si je želel priti že kot otrok. Oče je takrat tri leta živel in delal v Franciji in je ob prihodu domov Shinu ter bratom pripovedoval o lepoti evropskih mest in kulturah ter o razlikah z Japonsko. To ga je zelo navdušilo.

“Sanjal sem o tem, da bi enkrat živel v Provansi. Zdaj pa sem ugotovil, da imate v Sloveniji Kras, ki je tej francoski pokrajini zelo podoben. Navdušen sem nad ljudmi s Krasa in njihovimi nasadi vinske trte. Prijatelj me vsako jesen povabi na trgatev in to je zelo lepo. Takrat se res počutim povezanega z naravo.”

Pravi, da je biti japonski kuhar v Evropi izziv, ker ljudje tu neradi jedo surovo ribo. Vendar se tudi to spreminja. Tudi pri nas smo do novosti vse bolj odprti. Njegova zelo sprejeta specialiteta je tako zvezda japonske kuhinje – suši.

“Po drugi strani pa ustvarjam tudi fuzije jedi. Japonsko hrano rad kombiniram recimo s francosko in tudi slovensko. Tako sem enkrat že naredil slovenski suši. V rolico sem poleg riža dal tudi šparglje in pršut. Kraški suši. Suši s Krasa. Meni in tudi drugim je bil zelo všeč.”

Nataša Rašl