Euskadiko – prvič in petkrat

V tokratni Etnofoniji se bomo odpravili v Baskijo, pokrajino, razdeljeno med Francijo in Španijo. Baskovski jezik govori slaba tretjina njenega prebivalstva. Največ jih živi v avtonomni skupnosti Baskiji na severozahodu Španije. Ta ima od leta 1979 široko avtonomijo z lastnim parlamentom, vlado in predsednikom in s pristojnostmi na skoraj vseh področjih notranje politike in celo z lastnimi policijskimi enotami. V njej sta baskovščina in španščina enakovredna uradna jezika.

Baski so staro ljudstvo in baskovščina oziroma po baskovsko »euskara« sodi med najstarejše jezike v Evropi. Diktatura generala Franca po koncu španske državljanske vojne se je znesla tudi nad njimi. Tako je Baskija s svojim jezikom in sprva le s kulturno avtonomijo zaživela šele po njegovi smrti sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Sodobna folk in etno glasba Baskije nastaja na prepihu številnih kultur, tudi priseljenskih. Tako je vedno več izvajalcev in zasedb s tamkajšnje etnoglasbene scene razpetih med pestro paleto glasbenih jezikov. Eno njenih najpopularnejših glasbil je »trikitixa«, lokalna različica diatonične harmonike. Tudi najpomembnejši ambasador baskovske etno glasbe je harmonikar.

 

Poslušanje:

  1. GALIZAKO MUÑEIRAK Kepa Junkera feat. Susana Seivane
  2. BASQUE AMERICANS Xabi Aburruzaga
  3. NEVADA Kherau
  4. URRUTITIK Mandoilek
  5. PREGUNTATXO BAT Igelaren Banda