Delo v solinah

foto: Srdjan Zivulovic/Bobo

Prvi zapis o Piranskih solinah, ki so danes najbolj severno ležeče še delujoče soline v Sredozemlju, izvirajo iz leta 804. Soline v severnem Jadranu so imele stoletja dolgo velik vpliv na gospodarstva držav in mestnih državic tega območja. Bile so predmet političnih sporov in vojn, ker je bila sol zaradi svoje uporabnosti dragocena surovina in strateško trgovsko blago, pomembno za konzerviranje hrane in za proizvodnjo smodnika. V času Avstro-Ogrske monarhije je bila sol razglašena za državni monopol. V tokratni oddaji pa nam bo Dario Sau povedal več o aktualnih postopkih pridelave soli.

Nagradno vprašanje:

Slišali smo, da danes posamezni solinar na dan pobere med 3 in 4 tonami soli. Nas pa zanima, koliko soli so v povprečju v Sečoveljskih solinah pridelali v najboljših letih.

Odgovor:

V najboljših letih je bila povprečna pridelava med 5700 in 6200 ton na leto. Naš sogovornik Dario Sau je sicer dejal, da je trenutno aktivnih 26 solnih polj, medtem ko jih je bilo nekoč – v času nekdanje Jugoslavije, ko je bila letina tudi največja – več kot 50. Danes na leto pridelajo med 2500 in 2700 ton soli.