Nočni pogovori z Mojco Blažej Cirej

Mojca Blažej Cirej

Praznična nočna je bila kar živahna.

Maja, 79 let, je po šestdesetih letih zakona izgubila moža. Mislila sta se preseliti v Portorož, kjer naj bi preživela stara leta, potem pa je on po operaciji v Medicorju nenadoma umrl. Pa vse življenje je bil sicer čisto zdrav, medtem ko je ona ves čas nekaj bolehala. Ostala je v Ljubljani, da pa bi poskrbela zase, hodi telovadit in na miselne vaje v dom v Trnovem.

Jakob iz Maribora, 48 let, je že kar nekaj časa brezposeln, a ne dovoli, da bi ga to zlomilo. Ima mačko. Vsako jutro skupaj gledata sončni vzhod in se veselita novega dne.

Fanika Božič, 75 let, ima multiplo sklerozo že od svojega 12. leta. Ko je bila majhna, je bilo pri hiši petnajst otrok in za petnajstega je Tito vse take družine posebej obdaroval. Ničesar jim ni manjkalo. Dobili so denar, blago, kavo, na žalost pa je bratec potem pri osmih mesecih umrl.

Vinko pa je poklical, ker je slišal po radiu govoriti svojo sestro Fani. Otepa se s težavami v zvezi s prostato, ampak zdravniki se kar trudijo okoli njega.

Jožica iz Tržiča je potožila, da hči dela, pa ji mora vseeno pomagati, da z vnukinjo lahko sploh preživita mesec. Tako kot ona je tudi njena hči podnajemnica, kar precej podraži življenje in ju spravlja v stisko. Da bi pa kaj kupila, pa še misliti ni. S čem le!

Ambrož iz Slovenj Gradca je bil s prijatelji na Krku. Brezposeln je in že par mesecev nestrpno čaka na odgovor v zvezi s službo, za katero je kazalo, da pa le bo. Čaka in čaka in si ne dovoli izgubiti upanja. Brezposelnost je pa res prekletstvo.