Kako poteka obnova starega ptujskega mostu?

Dotrajan most
foto: Danijel Poslek

Na Ptuju sta Direkcija za infrastrukturo kot naročnik del in Pomgrad kot izvajalec, javnosti predstavila potek obnovitvenih del na starem mostu čez Dravo in Studenčnico. Ogled gradbišča je bil tudi posledica pogostih pomislekov v javnosti o domnevno prepočasnem delu ter o tem, da je delavcev tam premalo. Danes smo se lahko prepričali, da večina dela poteka ali pod vodo ali v notranjosti mostu, zato mimoidoči delavcev ne vidijo. Ti sicer že vrtajo približno tisoč lukenj za prednapete kable, kar bo po besedah nadzornika Borisa Tekavca najzahtevnejši del obnove.

 

Tisoč takšnih lukenj bo potrebno izvrtati

foto: Danijel Poslek

 

Ker je stara konstrukcija mostu dotrajana, bodo med obnovo napeljali nove kable, to pa pomeni, da bo potrebno med drugim v betonsko konstrukcijo izvrtati približno tisoč lukenj.

Dotrajani kabli

foto: Danijel Poslek

 

Dela za zdaj potekajo znotraj začrtanih rokov, Tomaž Willenpart iz Direkcije za infrastrukturo pa takole odgovarja na vprašanje o morebitnem skrajšanju roka za dokončanje del.

 

Ne samo pomislek o predolgem roku za dokončanje del, v javnosti se je pojavljalo tudi vprašanje, zakaj starega mostu ne podrejo in na mestu tega zgradijo novega? Tomaž Willenpart takole pojasnjuje.

 

Sicer pa bodo najverjetneje že to jesen začeli graditi še dve krožišči na desnem bregu Drave – tudi kot bodočo navezavo na most, o krožišču na levem bregu pogovori še potekajo.