Prva samopostrežna trgovina v Sloveniji

foto: Jeannie Fletcher

1. avgusta 1958 so v Ljutomeru odprli prvo samopostrežno trgovino v Sloveniji. Ko so jo odprli, so nekateri mislili, da to ni za poštene kupce, nekateri da gre za šalo. Kupci se v tej trgovini sprva niso znašli ravno najbolje, trgovci so jih morali navaditi na novost izbire in pridobiti njihovo zaupanje. 

Trgovina se je nahajala na Miklošičevem trgu v Ljutomeru, v njej so prodajali živila. Več pa kustos Muzeja Ljutomer Anton Ratiznojnik.

Nekateri so tako prišli le na neke vrste izlet, ogled te trgovine, ne da bi kaj kupili. Po pripovedovanjih naj bi se zaradi tega prav v času prvih samopostrežnih trgovin razvila fraza »samo gledam«.

A navajanje ni bilo dolgotrajno. Kot pravi Anton Ratiznojnik, so se nakupovalne navade kar hitro spremenile.

Svoje spomine na to novost je z nami delila tudi Sabrina Babič iz TIC Ljutomer, ki je imela ob odprtju 2 leti in je skupaj s sestro “prva tatica v samopostrežni prodajalni”.

Kmalu za prvo samopostrežno trgovino v Ljutomeru, so bile po Sloveniji odprte še številne podobne prodajalne, že leta 1960 jih je bilo na primer na območju Slovenije 19.

Nagradno vprašanje:
Slišali smo, da je bila prva slovenska samopostrežna trgovina odprta leta 1958 in da je Jugoslavija na tem področju kar precej zaostajala za Zahodom. Kdaj in kje pa je bila odprta prva samopostrežna trgovina na svetu?

Odgovor:
Prva samopostrežna trgovina na svetu je svoja vrata odprla v ameriškem Tennesseju. To se je zgodilo septembra 1916. Njen idejni oče je Clarence Saunders, ki je pridobil tudi patent za samopostrežno trgovino. Tako kot prva slovenska tovrstna trgovina, je bila tudi njegova Piggly Wiggly, kot se je imenovala, trgovina z živili.