Skupinski nakup elektrike in plina

foto: rtvslo.si/BoBo

Zveza potrošnikov Slovenije je danes predstavila zmagovalni ponudbi licitacije, ki je potekala v okviru skupinskega nakupa elektrike in plina. V kampanji Zamenjaj in prihrani se je do minulega torka na spletni strani “www.zamenjajinprihrani.si” in prek telefona registriralo 13.997 potrošnikov, to je tudi številka, s katero je šla Zveza potrošnikov na licitacijo. Kot je povedala predsednica zveze Breda Kutin, je bila licitacija zelo dobra in dinamična, trajala je 4 ure, na koncu pa je zmagal en ponudnik za oba paketa (elektriko in plin), in sicer GEN-I. Izračunali so tudi že pričakovane povprečne letne prihranke za gospodinjstvo, ti znašajo 102,97€ za elektriko in 108,44€ za plin. Predstavljeni izračuni temeljijo na profilu povprečnega gospodinjstva, ki že sodeluje v skupinskem nakupu, poraba energije pa se med gospodinjstvi zelo razlikuje. Višina prihranka, ki si ga posamezni potrošnik lahko obeta od zamenjavo, bo tako znana šele, ko bo prejel individualno oceno prihrankov – predvidoma v drugi polovici avgusta. Kot je poudarila Kutinova, po podatkih Agencije za energijo več kot 80% gospodinjstev še nikoli ni zamenjalo dobavitelja, potrošniki, ki so prijavili skupinski nakup, pa so deležni pogodb brez vezave, skritih stroškov, z navzgor omejeno ceno za obdobje 12ih mesecev in s pravočasno informacijo o ceni za obdobje po preteku 12ih mesecev.

Zveza potrošnikov ob tem vse potrošnike, ki bi se še želeli prijaviti v skupinski nakup, obvešča, da je prijava znova mogoča, in sicer na spletni strani www.zamenjajinprihrani.si ter na telefonski številki 01/432-30-35.

Robert Golob, predsednik uprave družbe GEN-I, je ob tem povedal:

To, da smo danes tukaj, ne jemljem kot naključje, ampak del načrta, saj smo se na avkcijo pripravljali dve leti. Poskrbeli smo, da smo pravočasno zakupili zadostne količine energentov na trgu, da smo bili lahko na avkciji najuspešnejši, vmes je namreč prišlo do dviga cen na veleprodajnih trgih, kar je konkurentom otežilo ponujanje.