Sklep sodišča ne pomeni, da bi Agrokor lahko začel izčrpavati Mercator

foto: rtvslo.si / BoBo

Okrožno sodišče v Ljubljani je v petek ugodilo zahtevi izrednega pooblaščenca za vodenje Agrokorja Anteja Ramljaka in izdalo sklep o priznanju tujega postopka zaradi insolventnosti. To pomeni, da je priznalo Lex Agrokor nad družbo Agrokor, ki ima odvisne in povezane družbe na Hrvaškem. Formalno ni vpliva na Mercator, ki ima sedež v Sloveniji. So pa s tem zaščitene Mercatorjeve delnice, ki so last oziroma premoženje Agrokorja.

V Mercatorju pojasnjujejo, da sklep ljubljanskega okrožnega sodišča v ničemer ne spreminja statusa Mercatorja. Nanaša se namreč le na Agrokor in na njegove na hrvaškem ustanovljene odvisne družbe, ki so navedene tudi v odločbah zagrebških sodišč izdanih na podlagi tako imenovanega zakona Lex Agrokor. Med temi družbami pa Mercatorja ni, kar pomeni, da za Mercator, ki je sicer del sistema Agrokor, sklep okrožnega sodišča ne prinaša sprememb.

Glede vprašanj, ki se pojavljajo v zvezi z morebitnim prevzemom vodenja Mercatorja, češ, da naj bi družbo zdaj prevzel začasni upravitelj Agrokorja Ante Ramljak, pa v Mercatorju odgovarjajo, da ta ostaja zavezan slovenski zakonodaji in da pod vodstvom dosedanjega predsednika Tomislava Čizmića. Uprava sicer ostaja nespremenjena.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivavšek se bo na sklep okrožnega sodišča odzval jutri. Danes pa so iz ministrstva sporočili le, da sklep sodišča ne pomeni, da bi zdaj lahko Agrokor začel izčrpavati Mercator. Sklep sicer še ni pravnomočen, nanj je možna pritožba v 15 dneh. Če se bo država pritožila, še ni znano.

V odvetniški družbi Rojs, Peljhan, Prelesnik in Partnerji, ki zastopa Agrokor, pa zadeve ne komentirajo.