Uničenje četrttonske bombe na Vurberku

foto: rtvslo.si/Specialna enota Policije

Dezaktiviranje bombe v Vurberku je potekalo po načrtu A – brez velike eksplozije. Strokovnjaki so napravo iz druge svetovne vojne, ki jo je domačin prejšnji teden našel pri gradu Vurberk in jo nato nespametno prepeljal na svoje dvorišče, najprej prestavili v jamo in jo nato dezaktivirali na daljavo. Kako je vse skupaj potekalo, nam je povedal naš dopisnik Danijel Poslek.

Iz oddaje Danes do trinajstih

Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, onesposabljajo 250-kilogramsko bombo iz druge svetovne vojne na Vurberku. Na območju dogajanje že ves čas spremlja naš dopisnik Danijel Poslek, ki je posnel tudi spodnjo fotogalerijo.

Evakuacija je potekala uspešno

Pristojni organi so ob 10. uri v okolici gradu Vurberk uspešno evakuirali prebivalce v kulturni dom, saj so začeli postopek uničenja četrttonske bombe iz druge svetovne vojne, v kateri je do 125 kilogramov eksplozivnega polnila.

Izprazniti je bilo treba celotno območje v oddaljenosti enega kilometra od mesta bombe, torej 120 hiš s 400 prebivalci v kraju Vurberk in 30 hiš s 65 stanovalci v Krčevini. Ker je čas dopustov, v civilni zaščiti ocenjujejo, da se bo dejansko moralo za nekaj ur preseliti okoli 150 ljudi. Na terenu je tudi naš dopisnik Danijel Poslek, ki spremlja dogajanje.

 

Pred uničenjem

Prejšnji teden nas je pretresla vest, da je krajan Vurberka v okolici tamkajšnjega gradu našel četrttonsko neaktivirano bombo in jo nato s tovornjakom odpeljal domov. Izkazalo se je, da bomba bržkone ni le kup starega železa, pač pa resno eksplozivno sredstvo, ki ga je zelo težko deaktivirati in bi lahko ogrozilo okolico v radiju enega kilometra. Na Vurberku so včeraj razkrili načrt deaktivacije oziroma kar uničenja te bombe. Na tiskovni konferenci, je bil tudi naš dopisnik Daniel Poslek, ki je poročal, da je uničenje bombe predvideno za jutri in kako dolgo bo ta postopek trajal.

O poteku uničenja bombe bomo ves dan poročali tudi na Prvem.