Mihael Hrustelj

S prvim Koncertkom na Prvem nas je iz Studia 13 v živo v svoj glasbeni svet popeljal Mihael Hrustelj. Mladi kitarist, ki je ravno zaključil študij kitare na Glasbenem konservatoriju v Rotterdamu, nastopa predvsem s svojim triom (s katerim so se ravno vrnili iz turneje po Tajvanu), tokrat pa je nastopil solo. Mihael je predstavil avtorsko glasbo in kot pravi sam, je ta zmes vpliva okolice in glasbe velikanov – vse od Mozarta pa do zasedbe Guns’n’Roses – slišni pa so tudi vplivi indijske klasične glasbe in balkanskih sevdalink.

Mihael Hrustelj je kitarist, skladatelj in aranžer. Kot najstnik se je navduševal nad rockom in metalom, eden odločilnih trenutkov takrat pa je bilo odkritje zasedbe Dream Theater in kitarista Johna Petruccija. Tako se je vpisal v glasbeno šolo in najprej pričel z igranjem klasične kitare, istočasno pa igral tudi z različnimi big bandi in spoznaval jazz in fusion. Že konec srednje šole je zbral svoj trio in tako je tudi njegova skladateljska žilica hitro oživela. Njegova glasba je zmes vpliva okolice in glasbe velikanov – vse od Mozarta pa do zasedbe Guns’n’Roses – vmes pa lahko prepoznate tudi vplive indijske klasične glasbe in balkanskih sevdalink. Glavno vodilo mu je bil, in mu je še vedno, ton – jasen, čist in samosvoj. Prav tako veliko pozornost posveča ritmu. Prepoznavnost pa mu daje še kitara z najlonskimi strunami, ki jih izkorišča za različne efekte in načine igranja. In še ena lepa zadeva – Mihael včasih tudi zapoje.

Mihael Hrustelj je zaključil študij kitare na Glasbenem konservatoriju v Rotterdamu. Trenutno mu to mesto še vedno daje zavetje za njegovo življenje in ustvarjanje. Tam uči, s triom pa koncertira po Evropi. Je tudi prejemnik številnih nagrad, med drugim je na mednarodnem tekmovanju v Sarajevu in mednarodnem tekmovanju Enrico Mercateli osvojil srebrno priznanje. Izobraževal se je pri mojstrih kot so: Ronald Schmits, Ben de Bruijn, Ed Verhoeff, Reinier Baas, Stefan Lievestro, Simon Rigter, Nitiranjan Biswas, Albert Schaap, Larry Coryell, Mark Giulianna, Gillad Hekselman, Trilok Gurtu, Panagiotis Andreou.