Pridelava semenskega česna

foto: RadioPrvi

Slavko Leben iz Moškanjc na svoji kmetiji, ki skupno obsega 50 ha njiv, trenutno 1 ha namenja pridelavi semenskega česna, česar se je pred osmimi leti lotil v partnerstvu s Semenarno Ljubljana. Del pridelka vrnejo Semenarni, del posadijo na novo. Na kmetiji imajo sicer prašičerejsko proizvodnjo, vso krmo zanje pridelajo sami, po novem tudi sojo. Pridelava za seme in za trg se navzven ne loči. Ampak za dober semenski material je potrebno vsako leto odbrati najboljše seme:

Mi odbiramo klone na njivi in pa potem v skladišču in to zahteva ogromno znanja in ročnega dela. Največja razlika je v tem. Potem pa tudi v sami odbiri. Semenski material se praktično trikrat odbira, najprej na polju, potem pred čiščenjem in pred prodajo še enkrat. Pri česnu potrebuješ 7 do 10 let konstantne proizvodnje, da lahko začneš govoriti o zaslužku.

Gojite dve avtohtoni sorti Ptujski jesenski in Ptujski spomladanski. V čem se razlikujeta?

Razlika med tema dvema česnoma je, v tem, da se Ptujski jesenski sadi jeseni, spomladanski pa spomladi. Razlika je tudi v obliki glave, v kvaliteti in vzdržljivosti v skladišču. Ptujski jesenski zdrži malo krajši čas v skladišču, tam nekje do januarja ali februarja , ima malce večje glavice in malo bolj rjavo ovojnico. Ptujski spomladanski ima nekaj več členov: 8- 12 v glavici, spleten v kiti – pa preizkušeno – zdrži tudi eno leto! Je pa tudi bolj aromatičen in ima značilno rdečkasto barvo za stročke.

Kaj pa potem skladišča, kakšni morajo biti skladiščni prostori?

Za 10 ton česna pripelješ približno 25 ton mase domov. Naša kmetija ima kar nekaj skladiščnih kapacitet, ki jih uporabljamo za to, mi ves česen, predvsem pa semenski sušimo na cime. In to jemlje ogromno prostora. Navzven zgleda proizvodnja česan čisto enostavna, če se v to poglobiš in hočeš iz tega nekaj narediti pa vidiš da je to X stvari, na katere moraš biti pozoren pa te v začetki nihče ne opozori, na to. Veliko zračno skladišče je prvi pogoj za pridelavo kvalitetnega česna.