Ultrazvok

Varnega sončenja ni

sonce7
foto: Emma Cragg

“Zagorela polt ne simbolizira zdravja in vitalnosti, ampak predstavlja poškodbo kože, ki napoveduje njeno prezgodnje staranje in povečano možnost za nastanek rakavih obolenj.” S tem opozorilom so pri Inštitutu za kozmetiko pokazali na škodljive posledice sončenja in prekomernega izpostavljanja ultravijoličnim žarkom. O poškodbah kože, ustrezni zaščiti in negi v oddaji Ultrazvok svetuje magistrica kozmetike in predavateljica na Visoki šoli za storitve Petra Keršmánc.

Posledice izpostavljanja ultravijoličnim žarkom: staranje kože, opekline, zgubanost, povečana pigmentiranost, kožni rak.  Strokovnjaki opozarjajo, da zdravega sončenja ni; vsako izpostavljanje soncu je lahko nevarno.

Sonce oddaja tri vrste ultravijoličnih žarkov UVA, UVB in UVC, ki so našim očem nevidni.Nevarnost izpostavljenosti soncu ni vedno enaka, ker je intenziteta UV sevanja odvisna od lege sonca, zemljepisne širine, oblačnosti, nadmorske višine, ozona in odbojnosti površin. Verjetno pa med nami ni nikogar, ki ga sonce še ne bi opeklo. Zgodi se namreč lahko zelo hitro, sončna opeklina pa je, po besedah Petre Keršmanc, že poškodba kože, ki ji moramo nameniti ustrezno pozornost.

V Sloveniji je najpogostejša vrsta raka rak kože. Vsako leto namreč za črnim kožnim rakom oziroma malignim melanomom zboli več kot 500 ljudi in še 2500 za drugimi vrstami kožnega raka. Razvoj vseh pa je dokazano povezan s prekomerno izpostavljenostjo ultravijoličnim sončnim žarkom in to že od otroštva dalje.