50 let od prvega bankomata

foto: InfoCash

V teh dneh mineva točno 50 let od postavitve prvega bankomata na svetu. Danes, ko so bankomati nekaj povsem vsakdanjega in se nam zdi njihova prisotnost samoumevna, si težko predstavljamo, da je bilo včasih treba njihovo uporabo, tudi v Sloveniji, spodbujati celo s televizijskimi oglasi. Prvi bankomat na svetu so postavili 27. junija leta 1967 v predmestju Londona. Danes je bankomat celo na Antarktiki in v Tibetu na nadmorski višini približno 4.000 metrov.

Bankomat – dobro zavarovan računalnik?

Najpogosteje v javnosti slišimo za tako imenovan skimming. To je zloraba kartice s krajo magnetnega zapisa s pomočjo naprave, ki je sestavljena iz dveh delov. En del storilci pritrdijo pred oziroma v režo, v katero vstavimo kartico, drug del pa vsebuje kamero in je pritrjen v bližini številčnice zato, da posname PIN številko. Skimming je v Sloveniji razmah doživel leta 2011, ko so zlikovci na bankomate po Sloveniji po podatkih policije namestili 42 takšnih naprav in z računov ukradli 300.000 evrov. Potem pa se je ta številka manjšala. Leta 2014 je bilo takšnih naprav le še 20. Proti skimmingu se očitno vsako lahko uspešneje borimo z vgrajevanjem posebnih naprav, ki motijo signal pri preslikovanju magnetnega zapisa. Edina univerzalna zaščita pa je še danes prekritje roke, s katero vpisujete PIN številko. Če kamera ne posname vpisovanja PIN, potem vaše kartice ni moč zlorabiti. In očitno se – glede na mnenja nekaj mimoidočih na ljubljanskih ulicah – tega dobro zavedamo.

 

V Sloveniji imamo zelo razgibano mrežo, v kateri bankomatov ni le v najodročnejših zaselkih. Njihovo število danes sicer ne narašča tako kot včasih: leta 2000 smo jih imeli 865, leta 2013 že 2000, vendar se je njihova rast takrat začela tudi umirjati. Kako pa se spominjamo tistih prvih bankomatov, ki so prišli v Slovenijo?

 

Vprašanje: Prvi bankomat v Sloveniji je stal na križišču Šubičeve in Slovenske ceste v Ljubljani. Zanima nas, od kdaj? Kdaj smo v Sloveniji dobili prvi bankomat, ki je bil namerjen splošni javnosti?

Odgovor: Ljubljanska banka je postavila prvi bankomat 15. oktobra leta 1990. To je bil tudi prvi bankomat v takratni Jugoslaviji. Stal je na vogalu Šubičeve in Slovenske ceste v Ljubljani, omogočal pa je samo dvig gotovine.

Nekaj zanimivosti:

  • Ljubljanska banka je prvi bankomat v Sloveniji sicer namestila že jeseni leta 1989, in sicer v poslovni stavbi na Šmartinski cesti. Uporabljali so ga tako sodelavci v banki za interno testiranje kot tudi stranke, ki so v tem času že imele bančno kartico. Slednjih niso izdajali vsem strankam, temveč so bile sprva namenjene samo izbranim.
  • Najstarejša še delujoča bankomata sta iz leta 1999 in stojita v Šentvidu pri Stični in na bencinskem servisu Jagodje nad Izolo.
  • Na NLB so nam povedali, da se nekateri sodelavci še spomnijo obisk banke v Avstriji, kamor so šli na izobraževanje pred uvedbo prvih bankomatov. Tam so jim s ponosom predstavili, da je trajalo le deset let, da so bankomati pri njih postali rentabilni (dobičkonosni) s tem, da so dnevno izvedli vsaj 300 transakcij. To pa se je v Sloveniji zgodilo le leto in pol po uvedbi.
  • Kar 30 let so bili bankomati neprimerni za uporabo za slepe ljudi, kateri niso mogli uporabljati interaktivnih tipk in zaslona, saj uporabniku niso nudili pomožnih zvočnih efektov. Šele oktobra 1997 so svetu predstavili prvi tako imenovani »govoreči bankomat«.