Vročinski val in merjenje temperature morja

foto: Molamoni

Enotne in natančno določene definicije vročinskega vala ni, saj na občutek vročine vplivajo tudi drugi dejavniki, ne samo absolutna temperatura zraka. V splošnem izraz vročinski val v meteorologiji označuje, kadar povprečna temperatura v vseh 24 urah doseže vsaj 24 ºC ter to traja vsaj tri dni zaporedoma. Danes smo se na vročinske vale že navadili, drugače pa je bilo včasih. O tem je v Torkovem kvizu govoril meteorolog Jure Cedilnik iz Agencije za okolje.

 

Leta 2003 je velik del Evrope prizadel najhujši vročinski val po letu 1540. Najhuje je bilo v zahodni in srednji Evropi. Ponekod se tudi nočne temperature niso spustile pod 30 °C, marsikje pa so padali stoletni temperaturni rekordi. V Ljubljani so takrat izmerili 40,2 °C, vendar temperaturni rekord ni iz tistega leta. Ta je bil dosežen ne tako dolgo nazaj: 8. avgusta leta 2013 se je v Cerkljah ob Krki živo srebro povzpelo na 40,8 °C.

Kaj pa morje? Pozimi so temperature površinske morske vode nekje med 8 in 12 °C, poleti, predvsem avgusta, ko so najvišje, pa med 23 in 28 °C. Kako hitro oziroma počasi se ohlaja in segreva morje, smo vprašali Borisa Petelina iz Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo.

 

Kako pa je z najnižjimi temperaturami slovenskega morja?

 

Nagradno vprašanje: Katerega leta smo v slovenskem morju zaman iskali ohladitev, ker je voda dosegla rekordno temperaturo? Koliko je takrat znašala izmerjena temperatura v nekaj metrov debelem površinskem sloju?

Odgovor: Najvišja izmerjena temperatura morja v nekaj metrov debelem površinskem sloju je bila izmerjena  v Kopru na postaji Arsa. To je bilo 17. julija leta 2010, in sicer 31,1 °C. Zaradi ohladitve zraka in dinamike morja se je to sicer izredno hitro ohladilo že v naslednjih dneh.

V slovenskem morju sicer temperaturo uradno merijo na štirih merilnih mestih, na boji Vida slabo miljo od Pirana, boji Zora približno pet navtičnih milj od Debelega rtiča, boji Zarja nekaj milj od Pirana ter na merilnem mestu pri koprski kapitaniji, kjer so torej tudi izmerili omenjen rekord.