Arbitraža – pogovori s strokovnjaki

foto: rtvslo.si/BoBo

Mag. Samo Hribar Milič

Hrvaška je četrta največja gospodarska partnerica Slovenije, blagovna menjava med državama se stalno povečuje. Gospodarska zbornica Slovenije upa, da jutrišnja arbitražna razsodba ne bo vodila v neracionalna ukrepanja na obeh straneh, Hrvati bi lahko opuščali nakup slovenskih izdelkov, takšen izid ne bi bil presenetljiv. Z generalnim direktorjem GZS-ja se je pogovarjala Maja Derčar.

Dr. Ernest Petrič

Ker Slovenija in Hrvaška nista bili sposobni sami določiti meje na kopnem in morju, jo bo določilo arbitražno sodišče. To je že končalo delo, odločitev bo sporočilo v četrtek. Zelo bo treba paziti, da zaradi odločitve ne bo prišlo do incidentov, opozarja dr. Ernest Petrič. Prepričan je, da bo Slovenija dobila neposredni stik z odprtim morjem in dodaja, da mora naša država vztrajati pri uresničitvi arbitražne odločbe.

Dr. Dominika Švarc Pipan

Odkar je posebno arbitražno sodišče za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško napovedalo, da bo ta četrtek objavilo razsodbo se napetost in pričakovanja stopnjujejo. Vsebina odločitve, ki je sicer že sprejeta, je za zdaj popolna neznanka in vsako razglabljanje o morebitnih rešitvah sodi v sfero popolnih ugibanj in špekulacij. Dodatno negotovost pa zbuja dejstvo, da se Hrvaška dela, kot da arbitražnega sodišča ni, kot da razsodbe ni, kar bo – če smo malce cinični – verjetno še en prispevek k preučevanju teorije in prakse arbitražnega reševanja meddržavnih sporov.
Z dr. Dominiko Švarc Pipan smo govorili, kako je sploh z arbitražami oziroma drugimi oblikami posredovanja v meddržavnih mejnih sporih.

Dr. Marko Pavliha

Pred četrtkovo objavo razsodbe arbitražnega sodišča o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško smo za nekaj pojasnil glede arbitraže na morju poklicali doktorja Marka Pavliho, profesorja na Fakulteti za pomorstvo in promet, pravnega strokovnjaka za pomorsko in prometno pravo, nekdanjega ministra za promet in nekdanjega poslanca Državnega zbora.