Če imamo ljudje maturo, imajo reševalni psi, najbolj usposobljeni med vsemi lajajočimi štirinožci, mednarodni preizkus reševalnih parov v iskanju pogrešanih oseb v naravi na najvišjem nivoju oziroma IRO Mission Readiness Test, kar bi po naše lahko prevedli kot IRO preizkus pripravljenosti za opravljanje misij. Tretji mednarodni preizkus reševalnih parov v iskanju pogrešanih oseb v naravi na najvišjem nivoju je letos potekal v Ljubljani. Vseh udeleženih reševalcev  je bilo kar 23, prišli pa so iz osmih držav. Na Policijski akademiji v Tacnu jih je med delom obiskal Jure K. Čokl.

Pasji vonj je do milijonkrat boljši od človeškega. Pes lahko po vonju majic razlikuje med dvojajčnima dvojčkoma. Lahko zavoha strah pri človeku in po vonju ugotovi, v katero smer vodi sled. Po urinu lahko pes zavoha, ali je pes, ki je označil teritorij star ali mlad, bolan ali zdrav in celo ali je vesel ali jezen. Kako dober vonj ima pes je odvisno tudi od dolžine njegovega gobca – daljši kot je, bolje voha. In to je samo nekaj pasjih lastnosti, zaradi katerih ljudje izkoriščamo pse za obrambo, vodenje, delo z drobnico in seveda za iskanje. Vse naštete pasje poklice lahko psi opravljajo pod pogojem, da jih tega naučimo, torej podobno, kot je pri ljudeh. In ko je šolanja konec, sledi izpit.

Vse se začne že veliko prej. Da se vodnik s psom sploh lahko udeleži tako zahtevnega teksta, mine veliko let trdega dela. Za oba, doda Marko Bručan, predsednik Društva enota reševalnih psov Slovenije. Pa je za tako kompleksno delo primerna vsaka pasma? Veterinar Andrej Žunič meni, da teoretično je. V praksi pa razlike vseeno obstajajo. Izkušeni vodnik reševalnih psov Sebastjan Strašek dodaja, da morajo biti posebni tudi njihovi vodniki, sicer uspeha ne more biti. Pogosto se izkaže, da so psi veliko bolj stabilni od svojih človeških partnerjev. Vsekakor pa takoj začutijo, ali je njihov gospodar pod stresom. Še ena izkušena vodnica reševalnega psa, Jasna Šporar, je za iskanje izšolala celo vrsto psov. Ko razlaga kako to naredi, je slišati enostavno – a je vse prej kot to.

In potem, ko vodnik in njegov štirinožec opravita celo vrsto izobraževanj ter izpitov na nižjem nivoju ter prebijeta neskončno število ur ob učenju, pride na vrsto najtežji izpit. Za oba. In če vodniki ter njihovi štirinožni partnerji naredijo vse prav, sledi tako želeno potrdilo o pripravljenosti za prave naloge.

Izpiti so zaključeni, od 24 vodnikov je preizkus uspešno opravilo 9 vodnikov. Lahko smo ponosni – kar sedem jih prihaja iz Slovenije! In ko bodo vodniki s svojimi šolanimi štirinožci odšli domov, se bodo v bistvu podali na še bolj zahteven izpit, pri katerem popravnih izpitov ni. Ko zazvoni pozivnik, se začne tekma s časom. Žal slednje pogumni reševalci ne dobijo zmerom. A v resnici je tako, da samo eno rešeno življenje odtehta vse. In s tem v mislih se reševalke in reševalci z njihovimi psi vedno znova odzovejo klicu na pomoč. In tako bo, na našo srečo, tudi ostalo.

Jure K. Čokl