To ni politično, ampak je civilizacijsko vprašanje

Marko Perković Thompson
foto: 4d.rtvslo.si

Razvpiti sobotni koncert kontroverznega hrvaškega glasbenika Marka Perkoviča Thompsona v Mariboru je prepovedan. Tako je odločila mariborska upravna enota, potem ko je policija nanje v ponedeljek naslovila predlog za prepoved prireditve s pojasnilom, da so pridobili informacije, ki kažejo na povečano varnostno tveganje.

Načelnica mariborske upravne enote Ksenja Klampfer je pojasnila, da je policija v svojem predlogu navajala, da so bili koncerti v drugih državah prepovedani iz varnostnih razlogov. Policija je prav tako ugotovila, da je spletni prodajalec vstopnic prodajal vstopnice za Thompsonov koncert tudi preko drugih spletnih povezav v Avstriji in na Hrvaškem.

Klampferjeva je tudi pojasnila, da so bili sočasno napovedani shodi nasprotnikov koncerta, zato je obstajala nevarnost, da bi lahko prišlo do kaznivih dejanj. Na upravni enoti so tehtali med ustavno pravico združevanja in razlogi, ki jih je navedla policija ter izjavo organizatorja.

Maribor se je tako pridružil mestom oziroma državam, kjer glasbenik Thompson, znan zaradi ustaških pozdravov in ikonografije ter ultradesničarskih sporočil svojih pesmi, ni zaželen. Thompsonu, ki sam zase pravi, da je zgolj domoljub, so koncerte prepovedali tudi v domači Hrvaški.

Več lahko izveste v komentarju urednika Draga Balažiča.