Reorganizacija centrov za socialno delo

foto: rtvslo.si/BoBo

V Krškem je včeraj potekal 14. posvet o reorganizaciji centrov za socialno delo, še dva sledita v tem mesecu po Sloveniji, s katerimi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak želi prepričati javnost, predvsem pa zaposlene na centrih, da gre za dober projekt, s katerim bodo centre za socialno delo vrnili ljudem. Ministrica pričakuje, da bo predlog zakona o socialnem varstvu junija že v obravnavi v državnem zboru.

Ministrica Anja Kopač Mrak meni, da je reorganizacija CSD dobra, saj so vključili vse ključne predstavnike na področju socialnega varstva:

Mislim, da je nek konsenz med vsemi akterji, in da imamo veliko mero podpore, tako da se zdaj v finalni fazi samo še koalicijsko uskladimo, verjamemo, da bomo to v naslednjem tednu to tudi zaprli, in da gre lahko predlog zakona o socialnem varstvu v državni zbor in bi bil junija obravnavan.

Bistvena razlika je v tem, da bodo administrativna dela, v katerih se utapljajo CSD, ločena od odločanja o pravicah iz zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, pravi generalna direktorica direktorata za socialne zadeve Tanja Amon:

Cilji so poenotenje dela CSD, okrepiti njihovo strokovno delo, ohraniti povezanost lokalnega okolja z uporabniki in odmik administracije iz samega strokovnega dela.

V Posavju naj bi CSD ostali, tako kot doslej, bili bi enote, s sedežem v Krškem, direktorica krškega centra Martina Rabzelj pozdravlja reorganizacijo, če bo pomenila razbremenitev strokovnih delavcev:

Opažamo v zadnjih letih, da imamo zaposleni znanje, izkušnje, smo predani delu, vendar nam zmanjkuje v vsakdanjem dnevu in delovniku časa za delo z ljudmi v njihovem okolju.

Predlog reorganizacije ohranja obstoječih 62 centrov za socialno delo, uvaja pa centralno enoto in 16 območnih centrov na regijski ravni.