Prvi kongres slovenskih občin

foto: wikipedia.org

V Podčetrtku se je danes začel prvi kongres slovenskih občin, potekal bo še jutri, pripravljata ga Združenje mestnih občin Slovenije in Skupnost občin Slovenije. Dopoldne so se udeleženci kongresa o položaju in vlogi občin pogovorili tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Zbrani pričakujejo, da bo kongres tradicionalen in da bo dal določene odgovore v korist lokalne samouprave.

Prvi kongres bi moral biti že zdavnaj, meni predsednik programskega sveta Leo Kremžar:

Da razbistrimo nekatera vprašanja med seboj, ker nismo povsem enakega mnenja in glede organiziranosti, eno združenje, več združenj, kakšna, nismo tudi o načinu pogovora s politiko in z vlado.

Večina prisotnih, okoli 130 županj in županov, jutri jih pričakujejo še več, podpira eno združenje, kot pravi tudi Matej Arčon iz Združenja mestnih občin Slovenije:

Ključno in pomembno, da se občine med seboj povezujemo, se mi zdi , da je čas, ko moramo preseči občinske meje in gledati na povezovanje in sodelovanje lokalnih skupnosti.

Predsednik Skupnosti občin Slovenije Bojan Kontič ocenjuje, da so slovenske občine podhranjene. Meni, da sta država in lokalne skupnosti v istem čolnu in bi morali veslati v isto smer. Minister Boris Koprivnikar se zavzema za stalni dialog in nasprotuje reformi lokalne samouprave:

Mi vendar ugotavljamo, da občine delujejo dobro, da izvajajo svoje naloge, da se vsakodnevno soočajo s številnimi težavami, od financiranja, zagotavljanja sredstev, izvajanja nalog, in lokalna samouprava deluje ima pa vrsto stvari, ki jih je treba popraviti, vključno s financiranjem v okviru možnosti.

Glede regionalizacije meni, da je treba opredeliti izvorne pristojnosti regij in iskati skupne točke na določenem območju.