Aktualna tema

Projekt ADAM

demenca
foto: Flickr.com/McBeth

Demenca je neozdravljiva bolezen in v svetovnem merilu predstavlja velik izziv. Največji dejavnik tveganja za razvoj bolezni je starost, vendar za demenco zboleva tudi vedno več mlajših. Zaradi demografskih trendov lahko pričakujemo porast števila bolnikov z demenco, ki jih je po svetu že skoraj 48 milijonov, v Sloveniji pa okoli 32.000. Področje demenc predstavlja vedno večji finančni in socialni problem današnje družbe, ki zahteva multidisciplinarni pristop. In takšen je tudi projekt ADAM, ki so ga danes podrobneje predstavili na tiskovni konferenci.

Projekt ADAM – vseslovenski projekt zgodnjega odkrivanja demence bo v naslednjih dveh mesecih – od 8. maja do 7. julija, v 6 regijah zajel več kot 450 prebivalcev Slovenije, starejših od 60 let in bo potekal pod strokovnim vodstvom Kliničnega oddelka za bolezni živčevja Nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Gre za neprofitni projekt, ki ima v osnovi 3 namene: OZAVEŠČATI širšo in tudi strokovno javnost glede naraščajoče problematike demence ter s tem tudi zmanjševati stigmo te bolezni,  izvajati PRESEJALNE TESTE spominskih in miselnih sposobnosti, ki lahko nakazujejo na začetne faze demence in  omogočiti aplikativno ZNANSTVENO-RAZISKOVALNO delo usmerjeno v razvoj novih, cenovno dostopnih in neinvazivnih metod za diagnostiko demence s pomočjo EEG tehnologije. Kaj sodelovanje pri projektu oziroma raziskavi pomeni za posameznika, je povedala mag. Manuel Kuran, iz družbe za aplikativno nevroznanost BLCKB, ki je tudi pobudnik projekta:

 

Zanimivo je, da je od 450 prostih mest, prostih le še 20 odstotkov. Povpraševanje je po besedah sogovornika ponudbo preseglo za približno destkrat. A kljub temu poziv k prijavi velja. Kot rečeno, v prvem testiranju bo sodelovalo 450 posameznikov, kar ni tako majhen vzorec (v primerjavi s podobnimi raziskavami), pravi Manuel Kuran – ni pa reprezentativen za celotno Slovenijo, zato bodo potrebovali še več let, verjetno tudi ponovno testiranje že testiranih, da bodo prišli do neke oprijemljive statistike.  Kaj tovrstni projekti – in konkretno projekt ADAM pomeni za stroko, je povedal profesor dr. Zvezdan Pirtošek z Nevrološke klinike UKC Ljubljana:

 

Profesor Pirtošek je omenil tudi zdravila: morda vzpodbudna informacija – v laboratorijih po svetu se že nakazuje, da bi lahko prišli do zdravila, ki bi zaustavilo razvoj bolezni. Zadnje zdravilo, ki pomaga pri obolenju z demenco je na trg prišlo leta 2002. Profesor Pirtošek je podal tudi kratko razlago, kakšna je razlika med omenjenim zdravilom in t.i. zdravili moderne dobe:

 

Za nevroznanstvenike pa ima projekt ADAM tudi zanimiv – sicer zelo strokovni – doprinos, namreč izbrano metodo raziskovanja – EEG tehnologije:

 

In zato je treba nujno še enkrat poudariti pomembnost zgodnjega odkrivanja demence. Prve znake, ki jih lahko tudi hitro spregledamo, so: ”demenca se ne začne tistega dne, ko smo že tretjič pozabili ključe, temveč 10 ali 20, celo 30 let prej”. Sicer običajni, tipični znaki demence segajo na področje pozabljanja pa tudi na slabšo orientacijo v prostoru. A vsako pozabljanje še ni demenca – kdaj gre za t.i. »normalno pozabljivost« in kdaj za prve znake demence?

 

O demenci govorimo takrat, ko so znaki tako pogosti, da motijo posameznikovo vsakdanje življenje – in na to so velikokrat lahko pozorni tudi svojci, ki so v primeru, da bližnji res zboli za omenjeno boleznijo, postavljeni pred precejšnji izziv – to je danes poudarila tudi Štefanija Zlobec iz Društva Spominčica.

Namreč – z enim bolnikom se ukvarjajo vsaj trije, zato je danes demenca tudi najdražja bolezen na svetu, alzhaimerjeva demenca pa danes predstavlja epidemijo. V Sloveniji število obolelih ocenjujemo na več kot 32 tisoč, za njih pa skrbi kar 100 tisoč svojcev, zdravstvenih in socialnih delavcev in drugih. Demenca torej ni le zdravstveni problem, ampak močno obremenjuje širšo družbo kot celoto. Kako je za bolnike in za njihove svojce poskrbljeno v Evropi, pojasnjuje Štefanija Zlobec:

 

Poleg omenjene težave pa je v Sloveniji težava tudi prav to zgodnje odkrivanje bolnikov z demenco – in to vseslovenski projekt zgodnjega odkrivanja demence ADAM želi popraviti. Kot rečeno na začetku – kljub velikemu zanimanju, se k sodelovanju še lahko prijavite, pravi Manuel Kuran:

 

Sodelovanje v projektu ADAM je brezplačno. Končni cilj projekta pa je razviti učinkovit vsakoletni preventivni presejalni program za sistematično zgodnje odkrivanje alzheimerjeve demence v Sloveniji, po vzoru programov SVIT, DORA in ZORA ter tudi omogočiti razvoj novih metod diagnostike te bolezni s pomočjo EEG tehnologije.

Demenca