Predlog novele zakona o pacientovih pravicah

foto: rtvslo.si/BoBo

Vlada je potrdila tudi tretji reformni zakon s področja zdravstva. Predlog novele zakona o pacientovih pravicah, ki med drugim prinaša novosti na področju napotitev, vodenja čakalnih seznamov in informiranja bolnikov, sicer še vedno nima polne podpore SD, a ga bodo, kot pravijo skušali izboljšati še z dopolnili v parlamentarnem postopku.

Čakalni seznami se bodo po novem vodili za vse storitve, kjer obstajajo čakalne vrste, te bodo tudi bolj pregledne in prečiščene, saj bo bolnik za isto zdravstveno storitev lahko čakal zgolj pri enem izvajalcu. Ministrica Milojka Kolar Celarc še dodaja:

S tem bomo dobili enoten elektronski seznam in realne čakalne dobe.

V 5 dneh po predložitvi napotnice morajo biti bolniki uvrščeni na čakalni seznam. Če na naročen pregled ne morejo priti, morajo to sporočiti najmanj 10 dni prej, sicer sledi kazen. Bolnik bo črtan s čakalnega seznama, ponovna prijava pa bo možna šele po treh mesecih. Tudi sicer se zdravstvena storitev bolniku ne sme nuditi, če ni na čakalnem seznamu, razen v nujnih primerih. Bodo pa bolniki po novem opozorjeni na naročen pregled:

Vsak bo dobil obvestilo prvič 10 dni prej, zadnje pa dva dni prej.

Spremenjena je tudi ureditev napotnic.

Uvajamo še eno novo vmesno stopnjo, zelo hitro, kar bo pomenilo, da bo pacient moral dobiti obravnavo v roku 14 dni.

V ambulantah bolniki po novem naj ne bi več čakali dlje kot 30 minut, razen tisti, ki so prišli nenaročeno in vsi, ki potrebujejo nujno zdravniško pomoč. Da bodo na slabšem kot prej, se bojijo onkološki bolniki, saj nova zakonodaja ne določa več najdaljšega čakanja za rakava obolenja, a ministrica pojasnjuje, da je temu zdaj namenjena nova stopnja zelo hitro, zdravnik pa ima tudi možnost, da stopnjo nujnosti po potrebi spremeni.

Več o predlogu novele smo govorili tudi v studiu Prvega, kjer smo pojasnili še nekaj dodatnih podrobnosti.