Pogovor z doc. dr. Sabino Škrgat Kristan je obetal dobro novico. In res! Na Kliniki Golnik, kjer težko astmo že več let uspešno obvladujejo z enim biološkim zdravilom, so namreč pred tedni v ta namen uvedli še drugo. Čeprav se zdravilo izkaže šele po daljšem obdobju, so besede specialistke pulmologinje v oddaji Ultrazvok zelo optimistične.

Astma je ena najpogostejših pljučnih bolezni. Na Kliniki Golnik pravijo, da je nepredvidljiva ter dinamična in da tudi pri dveh bolnikih ne poteka enako. Hudo astmo je bilo do pred nekaj leti težko nadzorovati – do spremembe in pomembnega napredka pa je prišlo z uvedbo sodobnih bioloških zdravil. Internistka in pulmologinja doc. dr. Sabina Škrgat Kristan:

Trenutno dostopna terapija za astmo je v največji meri usmerjena v preprečevanje poslabšanja bolezni in k blaženju znakov ter simptomov. Za zdravljenje težke astme sta zdaj tudi v Sloveniji na voljo dve biološki zdravili.

Astma je kronična vnetna bolezen dihalnih poti. Po besedah doktorice Škrgat Kristan se obolenje kaže s številnimi simptomi; značilni so piskanje v pljučih, težko dihanje, občutek dušenja in tiščanja v prsih, kašelj. Za hudo obliko astme so značilna nepredvidljiva poslabšanja bolezni. Bolniki jih kljub zdravilom le težko obvladujejo. Sogovornica opozarja, da je za zdravljenje težke astme z biološkimi zdravili ključno tudi spoznanje, da – če poenostavimo – astma ni ena sama bolezen. Zelo verjetno je, da imajo vse te različice povsem različne vzroke in patofiziološke mehanizme.

Terapija zahteva vztrajnost – celo večletno vztrajnost:

Za astmo po vsem svetu oboleva kar okoli 300 milijonov ljudi. Zdravljenje obsega različne pristope – od izogibanja sprožilcev astme do terapije z zdravili. Med njimi so tudi biološka zdravila za najtežje oblike obolenja.

Iztok Konc