Število necepljenih otrok v Sloveniji narašča

Okrogla miza ob mednarodnem tednu cepljenja.

V sredo (19.4.2017) so v Italiji razglasili epidemijo ošpic. Od začetka leta je pri njih zbolelo že skoraj 1.500 otrok in odraslih. O večjem številu obolelih za ošpicami poročajo tudi iz Nemčije, Belgije, Francije in Avstrije; o epidemiji že več mesecev govorijo v Romuniji. Po podatkih romunskega ministra za zdravje je v zadnjih sedmih mesecih zbolelo že skoraj 4.000 oseb, 19 naj bi jih zaradi ošpic umrlo. (Na fotografiji je cepivo proti otroški paralizi.)
foto: Sanofi Pasteur

Povečano število obolelih za ošpicami v številnih evropskih državah je spet spodbudilo razprave o cepljenju tudi pri nas. Sredi razprav in argumentov, ki govorijo za ali proti cepljenju, so starši, ki imajo glede cepljenja kup vprašanj, dilem in ne nazadnje strahov. Na nekatere izmed njih so danes opozorili na okrogli mizi, ki jo je pripravila Slovenska tiskovna agencija.

Okrogla miza z naslovom »Cepljenje deluje« – to je geslo letošnjega mednarodnega tedna cepljenja – je požela kar precej zanimanja. Strokovnjaki so izpostavili naraščajoče število necepljenih otrok v Sloveniji; nekatere dileme, svojo izkušnjo kot oče, kot starš, pa je opisal Urban Praprotnik:

 

V Sloveniji je obvezno cepljenje predšolskih in šolskih otrok proti devetim boleznim. Epidemiologinja Alenka Trop Skaza z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je opozorila, kot že velikokrat, da varnost zagotavlja le dovolj visoka precepljenost:

 

Kaj je razlog, da starši ne želijo cepiti svojih otrok?

Po anketi, ki so jo izvedli na spletnem mestu Nosečke.net, je bila največja dilema glede cepljenja možnost razvoja določenih bolezni – kot je na primer avtizem. Ta razlog je navedlo skoraj dve tretjini sodelujočih. Hkrati pa staršev prav tako ne prepričajo možne hude posledice samih nalezljivih bolezni. O tem sta na okrogli mizi govorila infektolog in pediater Marko Pokorn iz UKC Ljubljana in Mojca Gobec z Ministrstva za zdravje:

 

Na koga se naj starši obrnejo?

Najprej naj se pogovorijo s svojim pediatrom. Si pa tudi pediatri želijo nekaterih sprememb, kot je med razpravo izpostavila Helena Mole.

 

Če potegnemo črto; zdravniki se zavedajo, da prisila in grožnje niso pravi način, ki bi starše prepričal o smotrnosti cepljenja. Pogovor o cepljenju bi moral biti odprt, transparentno bi morali govoriti o vseh posledicah odločitve za ali proti cepljenju, tudi o možnih neželenih učinkih cepiv. Če kar povzamem današnjo razpravo: ključni besedi sta komunikacija in izobraževanje.