Aktualno

Rešitve za lajšanje življenja prebivalcem ob meji

PROMETNI ZASTOJ
foto: rtvslo.si/BoBo

V Brežicah so pristojni in predstavniki lokalnega okolja dopoldne na sestanku za zaprtimi vrati našli rešitve za lajšanje življenja prebivalcem ob meji zaradi kolon in zastojev na mejnih prehodih ob sistematičnem nadzoru meje. Prvi ukrepi tehnični ukrepi bodo izvedeni že ta teden, je povedal državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Andrej Špenga:

Že ta teden, vam lahko povem, da bomo pristopili k zagotovitvi prometne signalizacije, tako na avtocestah prek DARS-a kot tudi na infrastrukturnem ministrstvu, s postavitvijo semaforjev, sanitarij, košev v samih naseljih pred mejnimi prehodi.

S tem bodo skozi naselja z mejnim prehodom spuščali le toliko vozil, da bo zagotovljena pretočnost prometa. V Slovenski vasi si želijo tri vstopna in izstopna mesta. Predsednik krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem Bogdan Balovšnik:

Policija je dejala, da se bo potrudila, da bo to zagotovila, ampak da obstaja problem na hrvaški strani, ker, po nekaterih podatkih, hrvaška stran nima dovolj zaposlenih, da bi to omogočila.

Za zastoje na meji so krivi tudi premalo zmogljivi hrvaški informacijski sistemi. V Sloveniji pa že testiramo sistem za kontrolo potnikov na avtobusih. Če se bo novost obnesla bo izvedena v nekaj mesecih je napovedal državni sekretar Andrej Špenga in dodal, da je Slovenija varuh šengenske meje, zato ne pride v poštev opustitev sistematičnega nadzora potnikov iz tretjih držav. Župan Brežic Ivan Molan je bil s predlaganimi rešitvami zadovoljen, pričakoval je še več:

Dejstvo je, da je bilo rečeno, da nismo rešili težav delavcev, ki dnevno hodijo prek ene in druge meje.

V Brežicah si želijo še razbremenitve mejnih prehodov, da ne bi trpelo obmejno gospodarstvo in turizem.

Daljši pogovor z našim dopisnikom Jožetom Žuro smo po koncu novinarske konference v Brežicah objavili tudi v dopoldanskem programskem pasu Prvega:

 

O dogajanju na meji tudi na seji državnega zbora

Dogajanje na naši meji s Hrvaško oziroma naše izvajanje evropske uredbe o sistematičnem nadzoru na zunanjih schengenskih mejah je v veliki meri označilo tudi poslanska vprašanja predsedniku vlade na seji državnega zbora. Premier je danes sicer pojasnil tudi, da bo vlada še naprej postopoma blažila in opuščala varčevalne ukrepe, tudi ko gre za upokojence, ter da smo pripravljeni na morebitni drugi begunski val.

Predsednika vlade se je – zaradi gneče na meji in ob že znanih težavah te stranke z žico na meji – precej neposredno lotil poslanec Združene levice Miha Kordiš.

Predsednik vlade, vprašanje, ki sem vam ga napovedal, je vprašanje o eni izmed temeljnih politik vaše vlade, to je o politiki grajenja zidov:

In dodal še naslednje:

Če ne bi poznal dela vlade SMC v zadnjih dveh letih in pol, bi vas bilo smiselno vprašati, zakaj je Slovenija glasovala za uredbo, če pa je imela številne pomisleke. Bojim se, da je ta odgovor še preveč dobro poznan.

Predsednik vlade Miro Cerar je vseeno še enkrat ponovil, da ostajamo varuhi schengenske meje, da smo ob sprejemanju uredbe opozarjali na morebitne težave, da pri tem nismo bili uspešni, a smo oboji, mi in Hrvaška, uredbo sprejeli. In če je ne bi izvajali:

Bodo pač mejo postavili na avstrijski meji, na italijanski meji. Potem se lahko vprašate, kakšna bo situacija za nas politično, gospodarsko in seveda za vsakega državljana.

O očitkih o zidovih pa naslednje:

SMC prebija številne zidove, v vaših glavah mogoče nekoliko težje, v mnogih pa hitreje, kajti mi smo vzpostavili v političnem prostoru veliko več konstruktivnega dialoga, kot ga je bilo prej.

Evropska uredba torej ostaja, občasno morebitno sproščanje njenih določil pa nikakor ni piarovska poteza, je še zatrdil premier.