Kako o svoji prihodnosti razmišljajo osmošolci in devetošolci? Kje se vidijo čez 5, 10 let? Vidijo svojo prihodnost v Sloveniji ali že sedaj, ko izbirajo srednjo šolo, ciljajo na službo v tujini? Kateri je za njih poklic prihodnosti in kje se vidijo nekoč srečni – z veliko družino, polno denarnico ali službo, ki so si jo vedno želeli? O tem v tokratni oddaji z voditeljico Tadejo Bizilj in mladimi novinarji iz Osnovne šole Medvode.

Mladi novinarji iz Medvod

V tem tednu so se morali devetošolci dokončno odločiti, kje bodo prihodnje šolsko leto nadaljevali svoje šolanje. Pri 15-tih letih takšna odločitev vsekakor ni lahka, pravijo mladi iz Osnovne šole Medvode, ki so imeli glavno besedo v tokratni oddaji Hudo!, a kljub temu vsi vsaj po malem že razmišljajo o svoji prihodnosti.

Počasi se devetošolci podajajo v samostojni svet. Čez nekaj mesecev bodo osnovno šolo zamenjali za eno od srednjih šol ali gimnazij. Valentin, Norbert, Jaka, Jernej in Pino so se zato odločili, da najprej preverijo pri najmlajših, kako oni razmišljajo o prihodnosti in kje se vidijo čez deset let.

Čeprav že nekateri najmlajši precej resno razmišljajo o tem, kakšna bo njihova pot in kam vse jih bo vodila pa so bili s svojimi odgovori še prepričljivejši mimoidoči na ulicah Medvod.

Marsikdo, ki je star 14, 15 let še ne ve, kateri je pravi poklic zanj, zato izbere gimnazijo. Tudi naš sogovornik, gospod Andrej Košorok, v osnovni šoli še ni vedel, kateri poklic bi izbral, prav tako se mu še ni dobro sanjalo, da bo nekoč uspešen podjetnik. Maši, Nini, Klavdiji in Zali je predstavil svoj poklic, svoj dan, svoje delo in jim obenem dal še nekaj koristnih nasvetov.

“Sledite svojim sanjam, učite se, upoštevajte nasvete starejših, spoštujte sami sebe.”

Za konec smo v dašnašnjii oddaji slišali še mlade sogovornike, take, so sicer del odločanja za prihodnost že dali čez, a jih vseeno čaka še veliko pomembnih življenjskih odločitev. Z nami so bili gimnazijec pred maturo Oskar Sekač,  študent 3. letnika zdravstvne fakultete, Jure Kajzer in Rok Tomšič, ustanovitelj neprofitne organizacije JEDRO, ki ponuja delavnice za mlade, kulturne dogodke, snemalne delavnice, popoldanske inštrukcije za učence ipd.

Naši sogovorniki Jure, Rok in Oskar imajo že tudi izkušnje s tujino.

Upamo, da ste v današnji oddaji dobili kakšne koristen nasvete, ki vam bodo prišli prav na vaši poti do uspešne prihodnosti – in ne pozabite, najpomembnejše pri tem je, da poslušate sebe in svoje srce.

Tadeja Bizilj