Ali je koncert pevca Thompsona v Mariboru sporen in zakaj naj bi bilo tako

Marko Perković – Thompson
foto: rtvslo.si

V Sloveniji naj bi maja prvič nastopil za mnoge sporni hrvaški glasbenik Thomson, ki mu očitajo poveličevanje ustaštva in netenje nestrpnosti in sovraštva. Načrtovani koncert v Mariboru sproža številne polemike, vrstijo se tudi pozivi k njegovemu bojkotu ali prepovedi. Proti njegovemu koncertu se je izrekel tudi mariborski župan.
Koncert Marka Perkovića Thomsona naj bi bil 20. maja v Festivalni dvorani Lent. Za organizatorja koncerta Milana Trola nastop Thomsona v Mariboru ni sporen, tudi predsednik Hrvaškega kulturnega društva Marko Mandir ovir za koncert ne vidi.

Mnogi menijo, da se koncert ne bi smel zgoditi. Vrstijo se pozivi k bojkotu, podpisuje se tudi peticija za njegovo prepoved. Na ministrstvu za notranje zadeve, ki je prav tako prejelo tak poziv, pravijo, da te pristojnosti nimajo. Organizator dovoljenja upravne enota ne potrebuje, ker gre za koncert z manj kot 3000 obiskovalci, mora pa ga priglasiti na policiji; ker ne gre za dogodek z velikim varnostnim tveganjem, ni razlogov za prepoved, pojasnjuje Miran Šadl s PU Maribor, za sovražni govor in ustaške simbole lahko izdajo plačilni nalog samo, če ju kdo prijavi, še dodaja Šadl.

O koncertu in pevčevih ozadjih smo se pogovarjali tudi z našo zagrebško dopisnico Tanjo Borčič Bernard.