Visoke izgube UKC Ljubljana

foto: rtvslo.si/BoBo

Prejšnja vodstva ljubljanskega UKC so krivdo za slabo poslovanje vedno iskala pri drugih, zdajšnji generalni direktor pa brska po drobovju bolnišnice. Tako je odkril kar za pet milijonov neterjanih in neplačanih računov, kot je sinoči seznanil svet zavoda. Največji del krivde nosi Simon Vrhunec, ki bi skupaj z drugimi odgovornimi moral pred sodišče, je prepričan predsednik sveta Tomaž Glažar. Svet sicer od sedanjega vodstva pričakuje ukrepe za zajezitev izgube, ki znaša že 25 milijonov evrov ter preverjanje odgovornosti, zakaj se niso izvedli vsi programi za skrajšanje čakalnih dob.

Po besedah generalnega direktorja Andraža Kopača so glavni razlogi za izgubo draga nova zdravila, rentgenski material, kri in krvni izdelki, vgradni in drug kirurški material, velik del pa povečanje stroškov dela. To je sprostitev plač, napredovanja, regres in nove zaposlitve, skoraj pet milijonov pa je bilo zaradi neizterjanih računov.

Svet zavoda je bil o tem prvič obveščen, pri tem je predsednik sveta Tomaž Glažar povedal, da so od prejšnjega direktorja, Simona Vrhunca, večkrat zahtevali odgovore, teh niso dobili ali pa so bili prirejeni. Preveriti bodo morali tudi odgovornost vodstev klinik, kjer se ni izvedel program skrajševanja čakalnih vrst ter se usmeriti v tiste zaposlene, ki naredijo premalo ali nič, je dejal Glažar.