Med štirimi stenami

Agresivnost pri otroku

OTROCI IGRA
foto: val202.si/BoBo

Soočenje z otrokovo agresivnostjo je za starše, vzgojitelje in učitelje velik izziv. Morda prav zaradi tega, ker napačno razumejo in se tudi odzivajo na agresivnost  pri otroku. Danski družinski psihoterapevt Jesper Juul opozarja, da je agresivnost nov in nevaren tabu, ki ga je ustvarila sodobna družba. V knjigi Agresivnost: nov in nevaren tabu Juul piše, da je agresivnost družbena reakcija, ki izvira v naših možganih. Nikakor ni genetsko pogojena. Kako naj se starši, vzgojitelji in učitelji odzovejo na otrokovo agresijo? O tem v oddaji Med štirimi stenami razmišljajo tri gostje: Ana Bogdan Zupančič, Ivana Gradišnik in Janja Urbančič.

Ana Bogdan Zupančič je socialna pedagoginja, zaposlena kot svetovalna delavka na osnovni šoli, edukantka transakcijske analize in sodelavka Familylab Slovenija.

“Glede izraza agresija vlada na teoretičnem področju pojmovna zmeda. Agresivnost nekateri enačijo z nasiljem, vendar je nasilje načrtno povzročanje bolečine. Jesper Juul pa ločuje konstruktivno agresijo od destruktivne agresije. Agresivnost je tudi aktivizem.”

Ivana Gradišnik je univ. dipl. novinarka, ki vodi zavod Familylab Slovenija.

“Med otroki dandanes agresivnosti ni več kot v preteklosti. Danes je drugače predvsem to, da imajo otroci bistveno manj prostora namenjenega socializaciji brez nadzora staršev in nenehnega vodenja.”

Janja Urbančič je mama dveh otrok, ki obiskujeta osnovno šolo. Vodi Facebook skupino Sočutno starševstvo.

“Ob soočenju z otrokovo agresijo sem ugotovila, da imam težave z izražanjem svoje jeze. Ugotovila sem, da je jeza zdrava in da jo lahko izražamo, vendar na ta način, da drugega človeka ob tem ne prizadenemo ali poškodujemo.”

 

Domov