Kritično bolan in poškodovan otrok

Transportni inkubator v policijskem helikopterju
foto: rtvslo.si/policija

Od leta 1976 – torej že 40 let – kritično bolne novorojenčke in dojenčke prepeljejo iz regionalne bolnišnice, na primer Celje, na Klinični oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike UKC Ljubljana. Ko v Ljubljani dobijo klic iz celjske porodnišnice, se morata dežurni zdravnik medicinska sestra oglasiti v ljubljanskem kliničnem centru v pol ure, nato se takoj odpravita po navadi z reševalnim avtomobilom po novorojenčka v Mursko Soboto. V 40 letih so tako prepeljali 6624 novorojenčkov, in skoraj polovici od njih rešili življenje, so danes poudarili ob robu izobraževalnega seminarja »Kritično bolan in poškodovan otrok – razpoznava, zdravljenje in prevoz«. Ta poteka v UKC Ljubljana.

Medbolnišnični prevoz kritično bolnih novorojenčkov je za širšo javnost nekaj samoumevnega, a kot je danes dejal predstojnik oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo, Kirurške klinike, Ivan Vidmar, ta predpostavka ne drži. Zdravnik Vidmar je dejal, da v marsikateri državi nimajo urejenega medbolnišnega prevoza hudo bolnih novorojenčkov; v nekdanji državi je imela omenjeni sistem pomoči novorojenčkom le Slovenija. Zato zdravnik Vidmar pravi, da je omenjeni sistem nudenja pomoči novorojenčkom paradni konj slovenskega javnega zdravstvenega sistema. Zdravniki si zdaj želijo, da država ta sistem nadgradila za vse kritično bolne otroke in mladostnike:

 

Glavni razlogi za medbolnišnični prevoz kritično bolnih novorojenčkov in dojenčkov so dihalna stiska novorojenčka, prirojene anomalije, sepsa, huda obporodna hipoksija, pri dojenčkih pa akutna respiratorna odpoved ob prebolevanju bronhiolitisa, akutna obolenja v trebuhu, ki zahtevajo kirurško zdravljenje ter sepsa. Poleg novorojenčkov namreč prepeljejo iz regionalnih bolnišnic v ljubljanski UKC tudi dojenčke do šestega meseca starosti, če jih lahko namestijo v transportni inkubator, je še dejal zdravnik Vidmar: