Aktualna tema

Klinični oddelek za pljučne bolezni in alergije

ukc-odprtje
foto: Urška Valjavec

Po mnogih zapletih in po dobrih 6-ih letih so danes na UKC Ljubljana slovesno odprli klinični oddelek za pljučne bolezni in alergije. Razmere do sedaj so bile nemogoče – majhno število sob in postelj; bolniki z različnimi boleznimi pomešani med seboj, pohištvo je bilo staro in razmajano. Ekipa zdravstvenega osebja majhna. Po novem je na dolgem hodniku z občutno večjim številom bolniških sob čutiti svežino, na stenah visijo slike enega od zaposlenih, osebje je zadihalo, prav tako bolniki.

Kot opisujejo bolniki in osebje so prej delali v »partizanskih razmerah«, zdaj so končno lažje zadihali. Na začetku so imeli na voljo samo 12 postelj zdaj 24; prej so se v sobah, ki so bile namenjene trem bolnikom stiskalo tudi po 5 pacientov, ki so si morali deliti kopalnico. Zdaj so pacienti ločeni in imajo svojo kopalnico. V sobah za enega pacienta, običajno bolnika s presajenimi pljuči, stoji sobno kolo. O tem kako je bilo prej pa najprej nekdanji bolnik Iztok Stanovnik in nato še glavna medicinska sestra Marija Špelič:

 

A projekt vreden 400 tisoč evrov ima svojo temno plat ozadje – spomnimo na dolgotrajne obljube o tem, da zdaj pa končno bodo novi prostori, o tem da je šlo vmes za pozabljen javni razpis za del sob in ga je bilo treba ponavljati in še na to da se je eden od donatorjev odpovedal sodelovanju zaradi komplikacij pri pisanju donatorske pogodbe. A novi prostori so zdaj odprti že od januarja in če so pred leti sprejeli 400 bolnikov na leto jih bodo po novem lahko 800. Strokovni direktor Interne klinike Zlatko Fras:

 

Poleg večjega števila sob je obširnejša tudi zdravstvena ekipa, prej je za bolnike skrbelo 12 zdaj 24 medicinskih sester; prej so bili samo trije zdravniki, zdaj 6. Med njimi je tudi Matjaž Turel, ki pravi da je zdravnikov premalo. Na podobnem oddelku na Dunaju jih je enkrat več. Je pa res, da gre v Ljubljani za oddelek kjer so čakalne dobe znosne.

 

Poleg strokovne obravnave pa je zelo pomembna obravnava bolnikov – in sodeč po izjavah tamkajšnjih bolnikov, gre za oddelek kjer je pritožb izjemno malo. Nekdanji bolnik Iztok Stanovnik:

 

In oddelek in zdravstveno osebje bo zdaj sprejelo enkrat več bolnikov – pred leti so jih obravnavali 400 na leto po novem jih bodo lahko 800.