Razkol v Malteškem redu in razhajanja v vrhu Cerkve

foto: commons.wikimedia.org

Iz Vatikana prihajajo novice o glasnem nasprotovanju papežu Frančišku v visokih katoliških krogih. Nezadovoljstvo se je zdaj prselilo na protipapeške plakate, s katerimi je bil prelepljen Rim, in v satirične zapise, s katerimi so anonimneži nasmetili vatikanske predale elektronske pošte. Najočitnejši primer je hud razkol v vplivnem Malteškem viteškem redu, gre za temeljna razhajanja med progresivnimi in tradicionalnimi silami v Cerkvi.

Malteški viteški red združuje okoli 13000 vplivnih ljudi sveta, med katerimi so člani starih aristokratskih družin, diplomati, podjetniki in kleriki. Red ima diplomatske odnose z več kot sto državami, in upravlja z znatnim, zlasti nepremičninskim, premoženjem po svetu. Do hudega notrnanjega razkola je prišlo zaradi temeljnih razhajanj glede vloge reda. Nemška struja, ki svoj kapitalski dohodek izkorišča predvsem za humanitarno pomoč »Maltezerjev«, nekaterim zahodno evropskim skupinam očita netransparentno upravljanje premoženja. Z druge strani odgovarjajo, da hočejo nemški podjetniki preoblikovati red v navadno nevladno organizacijo in pozabljajo na temeljno katoliško tradicijo reda.

Papež Frančišek se je postavil na progresivno stran, po odstopu velikega mojstra Festinga je v red imenoval komisarja, vplivnega predstavnika svoje vlade, nadškofa Giovannija Becciuja. Ta naj bi hitro poskrbel za posodobitev redovne »ustave«. S sedeža reda so nam sporočili, da bodo novega velikega mojstra volili že konec aprila.

Konflikt med člani reda odseva čedalje glasnejše napetosti v vrhu katoliške cerkve. Ključna oseba je ameriški konservativni kardinal Raymond Burke, prej predsednik vatikanskega vrhovnega sodišča in zdaj patron Malteškega reda. Burke vodi skupino, ki dvomi v papeške odločitve, kot je na primer odpiranje cerkvenih vrat v drugo poročenim ločencem. Rimski tisk ga ima za vatikanski kontakt vodje desničarske Severne lige Mattea Salvinija, New York Times pa za navezo Trumpovega svetovalca Stevena Bannona. Povezujejo ga tudi s plakati, ki so Bergoglia v začetku meseca obtoževali pomanjkanja usmiljenja in s satiričnim, ponarejenim izvodom papeškega glasila Osservatore Romano, ki se je anonimno pojavil v vatikanskih e-poštnih predalih. Papež je oba napada prenesel stoično, kardinala Burka pa poslal na misijo, da razišče pedofilski primer – in to na otok Guam sredi Tihega oceana.