Financiranje šolstva

foto: rtvslo.si/DZ/Barbara Žejavac

Zaradi neenotnosti koalicije vlada danes še ni potrdila novele zakona o financiranju vzgoji in izobraževanja, s katero želi ministrica Maja Makovec Brenčič uresničiti dve leti staro odločbo ustavnega sodišča. To je – povedano preprosto – zapovedalo izenačitev financiranja javnih in zasebnih osnovnih šol. V DeSUS, zlasti ostro pa v SD, vsebini ustavne odločbe nasprotujejo – in zato odrekajo podporo tudi zakonu.

Novela sledi odločbi ustavnega sodišča, a koalicijske enotnosti nismo uspeli najti. Tako je po jutranjem srečanju, ki je zamaknilo celo začetek seje vlade, priznala Simona Kustec Lipicer SMC:

Najverjetnejši scenarij bo, da vlada danes naloži ministrici, da poskuša to koalicijsko enotnost pridobiti v najkrajšem možnem času skozi nadaljnja usklajevanja.

A s to koalicijsko enotnostjo bodo težave; kajti v SD in DeSUS so prepričani, da je zdajšnje 85-odstotno financiranje zasebnih osnovnih šol povsem zadostno, pravi Matjaž Han:

Ta zakon gre v smeri ustavnega sodišča in za nas ni sprejemljiv.

Ni sprejemljiv zato, ker je zanje nesprejemljiva tudi ustavna odločba. Ob omembi, da takšna pač je, Han preprosto odvrne, da je še nekaj odločb neuresničenih. Je to po njegovem sploh lahko argument za to, da spregledana ostane še ena?

Seveda ne more bit argument, ampak mi se vsebinsko s to novelo ne strinjamo.

Kot eden od pobudnikov vztraja, naj se zgodba reši z ustavnim zakonom, s katerim bi ustavno odločbo zaobšli. In pri tem ima SD tudi podporo DeSUS-a. Franc Jurša:

Kljub temu, da je ustavno sodišče odločilo drugače, ocenjujemo, da je v tej meri, v tej višini financiranje zasebnih šol zadostno.

In pri tem bodo – kot je razumeti Juršo in zlasti Hana – vztrajali.

 

V državnem zboru danes tudi o vajeništvu

Državni zbor končuje splošno razpravo o vladnem predlogu zakona o vajeništvu. Poslanske skupine – izjema je le poslanska skupina Združene levice – ga podpirajo; hkrati pa so socialni demokrati, pa tudi opozicijski SDS in Nsi, napovedali, da bodo skušali zakon v prihodnjih branjih popraviti v skladu z željami delodajalcev, v prispevku poroča Nataša Lang.