Skupna baza cen zdravil

foto: rtvslo.si/BoBo

Po razkritju velikih razlik v cenah, po katerih so bolnišnice kupovale različne materiale, je ministrstvo za zdravje odločno podprlo projekt, ki ga je sicer že dlje časa pripravljalo in danes predstavilo Združenje zdravstvenih zavodov. Gre za aplikacijo Skupna baza cen. Ta zajema kar 90 tisoč artiklov, ki so jih v prvih desetih mesecih lani kupili v vseh bolnišnicah in treh večjih zdravstvenih domovih. Skratka – zavodi so dobilo pripomoček za doseganje čim nižjih nabavnih cen. 

Aplikacija zajema podatke o 90 tisoč lani kupljenih artiklih; denimo, kateri zavod je neko zdravilo kupil, kolikšno količino, kdo je dobavitelj in seveda po kakšni ceni. Razkriva torej razlike med bolnišnicami in ob pripravi razpisa omogoča primerjave. Vodja projekta Jasmin Džaferovič:

Če razmišljamo, je to en tak google za nabavne službe, ki vodijo in pripravljajo naročila, pripomoček za oceno in pregled trga …

Ministrica Milojka Kolar Celarc dodaja, da je sistem med boljšimi:

Ta baza podatkov je ena zelo dobrih, kako lahko bolnišnica, preden gre v javni razpis, za določen material preveri, kaj je referenčna oziroma najnižja cena pri nekem drugem javnem zavodu.

Podatki bodo na voljo na spletnem portalu zNet. O tem, ali bo dostop do baze imela tudi javnost, je spregovoril direktor Združenja zdravstvenih zavodov Metod Mezek:

Podatki so v prvi vrsti namenjeni direktorjem oziroma bolnišnicam, vsem ostalim pa po zaprosilu.

Seznam artiklov bodo dopolnjevali, ministrica pa razmišlja tudi o naslednjem koraku:

Recimo da bi dali , ampak to je bolj kot ideja, neki specializirani bolnišnici v Sloveniji, ki dosega na posameznem področju zelo dobre nabavne cene, da ona opravi skupno javno naročilo, recimo za endoproteze za vse potrebe slovenskih bolnišnic.

Novost pozdravljajo tudi v zdravstveni zavarovalnici, češ da bodo dejanske cene zdravil lahko vključili v obračunske modele za posamezno zdravstveno storitev.