V Aziji so fižol in grah gojili že pred 11.000 leti, na območju današnje Slovenije pa so se stročnice širile od 17. stoletja dalje. In če so dolgo časa predstavljale glavni vir energije, jih danes uporabljamo zgolj kot dodatek jedem. Ker so bogat vir prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov, pa bi morali po njih posegati pogosteje. Za pripravo jedi iz leče, čičerike, soje, boba ter seveda fižola in graha, vas bo v četrtkovem Svetovalnem servisu z zanimivimi recepti skušala navdušiti Tatjana Šubic z Biotehniškega centra Naklo.

V Aziji so fižol in grah gojili že pred 11.000 leti, na območju današnje Slovenije pa so se stročnice širile od 17. stoletja dalje. In če so dolgo časa predstavljale glavni vir energije, jih danes uporabljamo zgolj kot dodatek jedem. Ker so bogat vir prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov, pa bi morali po njih posegati pogosteje. Za pripravo jedi iz leče, čičerike, soje, boba ter seveda fižola in graha, vas bo v četrtkovem Svetovalnem servisu z zanimivimi recepti skušala navdušiti Tatjana Šubic z Biotehniškega centra Naklo.

Andreja Čokl