Nov preboj slovenskih raziskovalcev na področju celičnega zdravljenja

Modularni prikaz sestavnih delov protivnetne naprave s signalom za aktivacijo, kontrolo aktivnosti in produkcijo terapevtskih proteinov.
foto: Kemijski inštitut

Raziskovalci Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu so prišli do novega preboja pri celičnem zdravljenju vnetnih procesov, ki so ključni za štrevilne razširjene bolezni. Razvili so celično napravo, ki lahko prepozna vnetne procese in izloči zdravilo, še preden bi ti začeli delati škodo. Delo z naslovom A Synthetic Mammalian Therapeutic Gene Circuit for Sensing and Suppressing Inflammation avtorjev Anžeta Smoleta, Duške Lainšček, Urbana Bezeljaka, Simona Horvata in Romana Jerale je bilo objavljeno v januarski številki ugledne znanstvene revije Molecular Therapy. Prof. dr. Roman Jerala, ki je projekt vodil, pravi: »Gre za demonstracijo uporabe naprednih pristopov sintezne biologije v medicini, čeprav bo potrebnih še veliko izboljšav preden bo tak sistem dejansko uporaben za zdravljenje ljudi«. Delovanje sistema so testirali tako na celičnih kulturah kot tudi v predkliničnih raziskavah na živalskem modelu vnetne črevesne bolezni, kjer so kapsule s celicami vstavljene v trebušno votlino preprečile poškodbe na črevesju.

Celična terapija postaja nov steber farmakološke terapije

Celična terapija se uveljavlja kot zelo učinkovit način zdravljenja. S področja celične terapije je veliko slišati o matičnih celicah, vendar največje uspehe celičnega zdravljenja  dosegajo v ZDA na področju imunoterapije raka s spremembo celic imunskega sistema pacientov. Spremenjene celice T (t.i. CAR-T) so pokazale izjemne uspehe pri zdravljenju oblik raka, ki so neodzivni na druge načine zdravljenja. Sintezni biologi sicer spreminjajo in ustvarjajo biološke sisteme na nanometrski skali; to prinaša velike možnosti za razvoj tehnologije na številnih področjih človekove dejavnosti – ne le v medicini, temveč tudi v proizvodnji materialov in pri varstvu okolja.

 

prof. dr. Roman Jerala

foto: MMC RTV SLO