Stare zmote in nova dognanja, ki zadevajo maščobe; predvsem pa holesterol.

Maščobe in holesterol so na slabem glasu, da zakrivijo številne prezgodnje smrti med ljudmi. Zdaj pa vemo, da imajo lahko nekatere maščobe celo zaščitno vlogo, pa tudi holesterol delimo na dober in slab. Vendar prim. Matija Cevc s Kliničnega oddelka za žilne bolezni UKC Ljubljana, ki deluje na področju preventivne kardiologije, še vedno opozarja, da je mast slast, ki ogroža srce. Raziskave namreč kažejo, da preveč holesterola v krvi poškoduje žile in vodi v težka srčno-žilna obolenja.

Težave nastopijo takrat, ko se višek slabega holesterola ne odlaga v jetrih, kjer bi se razgradil, ampak se kopiči v stenah žil.

5, 3 in 1. Za orientacijo, koliko holesterola v krvi je preveč, si lahko pomagamo s temi tremi štrevilkami: 5, 3, 1. Namreč: celokupnega holesterola naj ne bi bilo več od 5 mmol/l krvi, slabega LDL holesterola naj bi bilo v krvi manj kot 3, dobrega HDL holesterola pa več kot 1 mmol/l krvi.

Mnenja se krešejo

O škodljivosti holesterola se v zadnjem obdobju med strokovnjaki in v splošni javnosti krešejo zelo različna mnenja. Kako škodljiv je zares? Ali zdravniki prehitro in prepogosto predpišejo zdravila, ki holesterol znižujejo? Zakaj se priporočena vrednost za holesterol spreminja?

Z znižanjem slabega LDL holesterola za 1 mmol/l se tveganje za srčni infarkt zmanjša kar za 20 odstotkov.

Priporočila

Po besedah prim. Cevca, ki preučuje motnje v presnovi maščob in deluje na področju preventivne kardiologije, številne študije potrjujejo dobrobit mediteranske diete.

Pogost vzrok za zdravstvene težave in prezgodnjo smrt je koronarna bolezen. Prav ta pa je običajno posledica ateroskleroze srčnih žil zaradi povišanega holesterola. Zdravniki svetujejo zdrav življenjski slog, opozarjajo na velik vpliv stresa in priporočajo gibanje. Svetujejo raznoliko prehrano in izpostavljajo zmernost.

Iztok Konc