Na naših radijskih novinarskih delavnicah so se v tem tednu z delom radijskega novinarja spoznavali šolarji z Osnovne šole Ig. Ugotavljali so, kako mladi gledajo na starejše in obratno. Kje so kamni spotike, v čem smo si tako zelo različni, kaj vse je bilo drugače, ko so bili naši dedki in babice v šolah in kako spoštljiva in razumevajoča je sploh današnja mladina do starejših. O vsem tem več v današnji oddaji HUDO! z voditeljico Tadejo Bizilj.

Mladi novinarji z OŠ IG

Takole so mladi novinarji z OSNOVNE ŠOLE IG napovedali današnjo oddajo:

Glavna tema, o kateri so razmišljali v okviru novinarskih delavnic Prvega programa, je bilo spoštovanje.
Kako o medsebojnem spoštovanju razmišljajo mladi Ižanci, ki so bili sogovorniki naših gostov, smo izvedeli v anketi.

»Spoštovanje je to, da se do nekoga obnašaš prijazno, da si do njega uvideven, tudi, če se ne razumeta najboljše in nista najboljša prijatelja.«

Pripravili so intervju z vrstnico Zalo, ki ima mnogo talentov.

Ne samo spoštovanje med vrstniki, zelo pomembno je tudi medgeneracijsko spoštovanje. Da bi izvedeli več o tem, so mladi novinarji pred mikrofon povabili čebelarja Pavla Petrovčiča, športnika Mitjo Petkovška, igralko Ljerko Belak, predsednico Društva žena in deklet na podeželju Ig, Nevenko Kovač in babico ene izmed učenk, Marjano Ciber.

»To me pa res zmoti, ko mladi na avtobusu pogledajo stran in se delajo, kot da me ni.«

Z sogovorniki, ki smo jih slišali, so se mladi prav prijetno zapletli v klepet, pripravili skoraj eno uro posnetka, a je žal naša oddaja prekratka, da bi predvajali celoto – smo pa slišali še nekaj koristnih nasvetov.

Mladi Ižanci so skozi naše novinarske delavnice tudi sami izvedeli veliko novega o spoštovanju in se še bolj začeli zavedati pomena te besede. Več fotografij z delavnic in oddaje najdete na našem Facebook profilu Program za mlade.

»Vse večne čase – tudi zdaj – je spoštovanje in zaupanje prijatelja najbrž najbolj dragoceno človeško občutje.«

Tadeja Bizilj