Beseda leta 2016: Begunec

foto: Wikipedia

Beseda leta 2016 je begunec. Takšen je rezultat prvega glasovanja za besedo leta pri nas, ki so ga pripravili na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Begunec je dobil dvakrat več glasov kot prva zasledovalka, žica, tej pa je tesno za petami prekarec. Preostale finalistke so dobile manj glasov, vseeno so se med njimi znašle številne zanimive, kot so približnjakarstvo, uberizacija, trumpizem, družina, zdravje, zareciklirati se in deležnik.

Med številnimi novinkami prepričala že uveljavljena beseda

Letošnja zmagovalka, beseda begunec, seveda ni nova, ampak ima že dolgo zgodovino. Njeni pomen se je skozi čas tudi spreminjal, razlaga predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša dr. Marko Snoj.

Beseda begunec je na glasovanju gladko zmagala, saj je prepričala skoraj tretjino vseh, ki so glasovali. Zanimivo je, da je ta beseda zasedala vrhove tovrstnih izborov v drugih deželah lansko leto, kar po mnenju dr. Simone Klemenčič odseva tudi dejstvo, da smo imeli tokrat to glasovanje pri nas prvič.

Negativne besede bolj odzvanjajo

Predlagane in izbrane besede na izborih leta so zelo pogosto takšne, ki imajo bolj ali manj negativen pomen. Nič drugače ni bilo pri prvem slovenskem izboru, izpostavlja Agata Tomažič.

Z izborom besede leta so začeli Nemci že daljnega leta 1972, zanimivo glasovanje pa se je razširilo že v številne države po svetu. Čeprav gre deloma za zabavno igro z glasovanjem, je lahko beseda leta tudi zelo vplivna in pomembno zaznamuje in določi posamezno leto ter nas obenem spodbuja, da smo bolj pozorni do besed, ki jih uporabljamo, slišimo ali beremo.

Besede konec koncev pomembno določajo svet, v katerem živimo. Izbor besede leta lahko tako pomembno prispeva k temu, da se meje našega sveta iz leta v leto širijo.